18. mar, 2022

Kā Nekustamā īpašuma tirgus pārvar izaicinājumus un attīstās?

Sarunā ar ekspertiem un tirgus dalībniekiem pārrunājam attīstības tendences tirdzniecības platībās, birojos, noliktavās un viesnīcās, pievēršoties arī pandēmijas ietekmei un ilgtspējas faktoru ieviešanai.

  • Kāda bijusi Covid ietekme uz tirgu dažādu nekustamo īpašumu jomā?
  • Kā tirgus piedāvājums attīstās šobrīd?
  • Ko pieprasa klienti?
  • Kā tiek ieviests ilgtspējas un darbinieku labbūtības faktors?

Sarunā piedalās:

  • Zane Lulle-ErtmaneSwedbank Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas Korporatīvo klientu attiecību vadītāja
  • Jānis Deksnis - Swedbank Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas Korporatīvo klientu attiecību vadītājs
  • Harijs Švarcs, SG Capital Partners valdes priekšsēdētājs
  • Māris Smiltenieks, East Capital Baltics vadītājs Latvija

Sarunu vada Jānis Krops, Swedbank mediju attiecību vadītājs.

Būtiskākais:

  • Covid ieviesto ierobežojumu rezultātā, tirdzniecības centru segments daudz ir cietis. Pieejamais valsts atbalsts palīdzēja izvairīties no būtiskiem zaudējumiem. Vērojamas pārmaiņas darbībā, piedāvājot ne tikai iepirkšanos, bet kļūstot par laika pavadīšanas vietu, integrējot izklaides un atpūtas zonas, kā arī meklējot specifiskas nišas kā piesaistīt apmeklētājus.
  • Mainoties strādāšanas paradumiem, birojiem jāpielāgojas un saviem darbiniekiem jāpiedāvā darba vietu, kur ne tikai veikt savu darbu, bet, kur ņemta vērā arī darbinieku labbūtība. Iekļaujoša un veselīga vide, mājas sajūta, tomēr sniedzot plašākas iespējas – gaisa ventilācija, atšķirīgas temperatūras zonas un iespējas tās regulēt, moderns aprīkojums, lai varētu veikt darbu sev ērtā veidā, klusās zonas, vairāk sapulču un pārrunu telpas. Open office kā koncepts ir novecojis.
  • Noliktavu segments Covid ietekmē savā ziņā bijis liels ieguvējs. Līdz ar e-komercijas straujo attīstību un tirdzniecības nozares pārorientēšanos uz attālināto iepirkšanos, noliktavu segmentam ir bijusi iespēja attīstīties un ieņemt būtisku lomu nozarē, raisot arvien lielāku interesi no investoriem un attīstītājiem. Būvējot noliktavas šobrīd tiek pievērsta uzmanību ēku energoefektivitātei un atrašanās vietai, tām kļūstot aizvien modernākām un ilgtspējīgākām. To atrašanās vieta aizvien biežāk tiek izvēlēta tuvāk pilsētas robežām, veidojot un domājot par labu infrastruktūru un transporta risinājumiem.
  • Viesnīcu segments neapšaubāmi cietis visvairāk no Covid ietekmes- krietni samazinoties tūristu plūsmai, pieprasījums tikpat kā nav bijis. Noslodze bijusi zema, daļa no viesnīcām pārtraukušas darbību un daļa saņēmušas valsts atbalstu, lai nodrošinātu darbību. Pozitīvas tendences bija vērojamas reģionos, kur lokālais tūrisms ceļošanas ierobežojumu laikā ļāvis viesnīcām un viesu namiem izdzīvot. Tomēr līdz ar pārmaiņām, uzņēmēji meklē iespējas. Tajā skaitā viesnīcas pārveidojot par īres dzīvokļiem. 
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?