17. dec, 2021

Latvijas ekonomika - Ceļavēji un pretvēji ekonomikā vidējā termiņā

Iepriekšējie pāris gadi Latvijas un pasaules ekonomikā pagājuši krīzes un ļoti augstas neskaidrības apstākļos. Lai gan jauni vīrusa varianti tālāko attīstību joprojām var kavēt, arvien labāk iemācāmies ar to sadzīvot. Līdz ar to, pienācis laiks arvien vairāk domāt par ilgāka termiņa iespējām un izaicinājumiem.

Pirms pandēmijas Latvijas izaugsme atpalika no Baltijas kaimiņiem. Kādas izmaiņas šajā stāstā nesīs nākamie gadi? Vai pratīsim izmantot dāvātās iespējas labāk par citiem?

Latvijā tuvākie gadi paies straujākas izaugsmes zīmē, nekā pirms-pandēmijas laikā bija ierasts
Galvenie Latvijas ekonomiku virzošie spēki nākamajos gados būs iekšējie - investīcijas un patēriņš. Iedzīvotāju algas un labklājība augs, pat neskatoties uz to, ka gaidām arī straujāku inflāciju tuvākajos gados. Tas virzīs patēriņu un turpinās vedināt arvien vairāk mājsaimniecību domāt par ieguldījumiem dzīves kvalitātes uzlabošanā, to skaitā investīcijām nekustamajā īpašumā.
Investīcijās gaidām uzrāvienu, protams, būtiskā ES fondu pienesuma dēļ. Arvien vairāk arī ceram uz aktivizēšanos privātajās investīcijās. Biznesa pusē esam ilgstoši investējuši par maz, lai nodrošinātu stabilu konverģenci ar Eiropas dzīves līmeni. Investīcijas ir teju vienīgā atbilde, lai risinātu tādus izaicinājumus kā darbaspēka trūkums, nepietiekamas ražošanas jaudas un arī – pāreja uz zaļāku ekonomiku.
Pozitīvs virzošais spēks būs arī pasaules izaugsme, kas nodrošinās pieprasījumu pēc Latvijas uzņēmumu precēm un pakalpojumiem. Tomēr risks ir, ka strauji augošās algas nākamajos gados mazinās mūsu konkurētspēju.
  • Vai gaidāma ne tikai straujāka izaugsme, bet arī straujš cenu kāpums? Kādas vēl iespējas, izaicinājumi un riski gaidāmi nākamajos gados – par to vairāk skaties video sižetā ar Swedbank galveno ekonomisti Latvijā, Līvu Zorgenfreiju.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?