18. mai, 2022

Video: Aktualitātes mājokļu tirgū

Sarunā ar ekspertiem un tirgus dalībniekiem pārrunājam attīstības tendences mājokļu tirgū, pievēršoties arī Ukrainas kara ietekmei, tā sekām un ilgtspējas faktoru ieviešanai.

Sarunā piedalās:

  • Ina Ligere, Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītāja
  • Jānis Deksnis, Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas korporatīvo klientu attiecību vadītājs;
  • Agnese Buceniece, Galvenā ekonomista Latvijā v.i.;
  • Marika Toma, Sadarbības partneru vadītājs Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļa.

 Viesi 2. daļā:

Sarunu vada Jānis Krops, Swedbank mediju attiecību vadītājs.

*Diskusijas laikā uz aptaujas jautājumiem atbild Swedbank kolēģi.

Pateicamies par sadarbību un video, foto materiāliem uzņēmumiem Bonava un Vastint Latvia.

Būtiskākais:

  • 2021. gadā lielākais darījumu skaita pieaugums vērojams otrreizējā tirgū līdz pat +24%, savukārt jaunajos projektos +2%. Vienlaikus bija vērojams būtisks rezervāciju apjoma pieaugums jaunajos projektos celtniecības stadijā, kas nozīmē, ka pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem ir augošs.
  • 2022. gads iezīmē lielu neskaidrību Krievijas agresijas Ukrainā kontekstā. Šī neskaidrība attiecas arī uz mājokļu tirgu, jo ir aktuāls jautājums vai pieprasījuma tendences saglabāsies un vai attīstītāji turpinās tikpat aktīvu projektu būvniecību. Šo neskaidrību galvenokārt ir izraisījis būtisks būvmateriālu cenu kāpums un daļēja to nepieejamība.
  • Ņemot vērā būtisku pašizmaksas kāpumu, neizbēgams ir arī straujš dzīvokļu cenu pieaugums.
  • Neskatoties uz izaicinājumiem, arī šobrīd, rezervāciju apjoms jaunajos projektos pagaidām saglabājas augsts.
  • Sērijveida dzīvokļu pievilcība samazinās par labu jaunajiem projektiem. Padomju laika dzīvokļu segmentā, darījumu skaits jau vairākus gadus ir ar lejupejošu tendenci. Jāatzīst, ka pēdējā laikā ir arī sarucis šo dzīvokļu piedāvājums, kur par iemesliem kalpo gan pieprasījums pēc šo dzīvokļu īres, gan arī to īpašnieku pozitīvās cenu gaidas.
  • Esošā situācija ir veicinātājs virzībai uz plašāku alternatīvo energoresursu izmantošanu. Ņemot vērā straujo energoresursu cenu kāpumu, t.sk. dēļ atteikšanos no Krievijas gāzes, pircēji arvien vairāk pievērsīs uzmanību plānotajām uzturēšanas izmaksām, kas, savukārt, varētu mudināt attīstītājus ieviest šos alternatīvos risinājumus – saules paneļus, saules kolektorus, siltumsūkņus, rūpīgāk domāt par topošās ēkas energoefektivitāti, t.sk pielietojot ilgtspējīgus materiālus – kā piemēram, koks, masīvkoka plātnes, VST tehnoloģija jeb cementa skaidu plāksnes.
  • Pirms energoresursu cenu pieauguma bija dažādas debates par alternatīvo enerģijas veidu ražošanas izmaksām un viedoklis bija, ka tas nav ekonomiski pamatoti. Tomēr šobrīd tiek runāts jau par 7-10 gadu apmaksāšanās periodu atjaunojamies energoresursiem. Šobrīd ieguldītās investīcijas atmaksāsies ātrāk un tiks mazināta atkarība no konvenciālajiem enerģijas piegādātājiem.
  • Sērijveida dzīvokļu mājām, lai uzlabotu energoefektivitāti un dzīves kvalitāti, viens no risinājumiem ir ēkas siltināšana. Tomēr par šādu risinājumu jāvienojas lielākai daļai ēkas dzīvokļu īpašnieku. Par šo plašāk diskutēja kolēģi: Video: Ceļā uz energoefektīvu daudzdzīvokļu māju | Swedbank Biznesam.
  • 2021. gadā bija vērojams viens no lielākajiem pieaugumiem darījumiem ar zemes iegādi privātmājas celtniecībai Pierīgā. Papildus pirktspējas pieaugumam arī Covid-19 pandēmija ieviesa  paradumu maiņu un veicināja pieprasījumu pēc īpašumiem Pierīgā.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?