11. jan, 2016

Novembrī graudi atkal “izvelk” eksportu

Pērnā gada novembrī preču eksports atkal pieauga pēc krituma oktobrī. Salīdzinājumā ar 2014.gada novembri, eksports bija par 2.2% lielāks.

Jāsaka gan, ka šo kāpumu galvenokārt “izvilka” graudi (ļoti labas ražas dēļ) un elektriskas iekārtas (no kā liela daļa ir reeksports). Tomēr savu artavu eksporta izaugsmē sniedza arī ķīmiskie (jo īpaši farmācijas) produkti, koka un papīra izstrādājumi. Auga arī metālu un metālizstrādājumu, ka arī būvmateriālu eksports. Savukārt minerālproduktu, tekstilizstrādājumu un plastmasas izstrādājumu eksports turpina krist. Bez graudiem un graudu izstrādājumiem, pārtikas preču eksportu balstīja arī zivs un piena izstrādājumi, augļi un rieksti. Savukārt turpinās dzērienu eksporta kritums (no kā gan arī liela daļa ir reeksports).

Preču eksports uz Krieviju oktobrī saruka par 24% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, uz citām NVS valstīm – par 12%. Eksports uz eirozonas valstīm saruka par 4.2%, uz Eiropas valstīm ārpus eirozonas par 2.7%. Tomēr eksports uz parējām pasaules valstīm pieauga divreiz, tādējādi kompensējot kritumu NVS un Eiropas valstīs.

2015.gadā kopumā eksports būs pieaudzis. 11 mēnešos izaugsme bija 1.2%. Eksports uz ES auga par aptuveni 3%. Lielākais negatīvais efekts protams nāca no Krievijas puses – Latvijas eksports uz šo valsti krita par 25% (par 7% uz citām NVS valstīm). Bet kopējo preču eksporta kāpumu galvenokārt balstīja eksportētāju aktīva tālāku un dažreiz eksotiskāku tirgu apgūšana, piemēram, Amerikā, Āfrikā, Āzijā (uz šīm valstīm kāpums bija kopumā ap 15%).

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?