5 lietas pārdomām, iegādājoties auto uzņēmumam

Mūsdienās, kad gandrīz jebkurš autoražotājs spēj nodrošināt kvalitatīvu preci, vairs nav jājautā – kura mašīnas marka vai modelis ir labākais. Jautājums ir – kurš piedāvājums vislabāk atbildīs tieši jūsu vajadzībām un cik ilgi esat gatavs gaidīt. Kādas praktiskas un inovatīvas lietas apsvērt, izvēloties ērtu un mūsdienīgu uzņēmuma auto, iesaka Swedbank Līzings vadošais projektu vadītājs Madars Vārna.

1. Dīzelis vai benzīns

Arvien aktuālāks kļūst jautājums par dīzeļdzinēja izvēles pamatotību. Uzņēmums, pērkot automašīnu, bieži vien domā, ka izdevīgāks būs dīzeļdzinējs. Tā galvenā priekšrocība ir degvielas patēriņš, kas ir par 15-20 procentiem mazāks nekā benzīna iekšdedzes dzinējiem, taču, ja pārsvarā ir jābrauc pilsētas satiksmē, bieži vien cerētais netiek sagaidīts. Turklāt viens no lielākajiem dīzeļdzinēju trūkumiem ir to dārgais remonts. Degvielas sistēmas sprauslu, spararata un dažādu makrodaļiņu filtru nomaiņa var izmaksāt tūkstošiem eiro. 

Jāņem vērā, ka jaunie benzīna motori ir ļoti ekonomiski un izmaksās mazāk apkopē, arī iegādes cena transporta līdzeklim būs ievērojami zemāka. Lai gan par piesārņojumu lielāko kritiku visbiežāk saņem dīzeļdzinēji, atsevišķu kaitīgo izplūdes daļiņu daudzuma ziņā benzīna dzinēji nereti pat pārspēj savus kritizētos līdzgaitniekus.

2. Alternatīva degvielai – elektrība

Eiropas Savienības valstis un automašīnu ražotāji ir apņēmušies līdz 2035. gadam pilnībā atteikties no automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem un pāriet uz videi draudzīgāku auto ražošanu - tas attieksies arī uz vieglo komerctransportu. Šobrīd gan rindā uz jaunu elektroauto nākas gaidīt līdz pat 12 mēnešiem, taču, ja vien nav steigas, iespējams ir vērts autoparkam iegādāties elektroauto vai hibrīdauto.

Līdz ar valsts pieejamo atbalstu jauna vai mazlietota elektroauto un ārēji lādējama hibrīdauto iegādei, ievērojami palielinājies arī videi draudzīgo auto skaits uz Latvijas ceļiem. Valdība sola, ka drīzumā līdzīga atbalsta programma būs pieejama arī juridiskām personām. Šī tipa transportlīdzekļi būtiski samazina uzņēmuma kopējo CO2 izmešu daudzumu, turklāt auto īpašnieki bauda arī dažādas citādas priekšrocības. 

Lai gan elektroauto iegādes cena ir samērā augsta, tā lietošana atmaksājas. Papildus citām elektroauto priekšrocībām (netiek piemērots transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, iespēja automašīnu bez maksas novietot Rīgas Satiksmes autostāvvietās un Liepājā), jums vairs nebūs jādomā par augstajām degvielas cenām, jo pārvietošanās izmaksas, atkarībā no uzlādes veida, var būt pat trīs reizes zemākas nekā iekšdedzes dzinēja auto gadījumā. Ja esat iegādājušies vairākus elektroauto, iespējams atmaksāsies arī sava uzņēmuma uzlādes stacijas uzstādīšana. Papildus priekšrocība noteikti ir arī īpaši izdevīgāki līzinga nosacījumi videi draudzīgo auto iegādei. 

3. Pilna servisa līzings

Lai atvieglotu darbinieku ikdienu un ietaupītu laiku, ieteicams apsvērt automašīnas pilna servisa līzinga noformēšanu. Tas ļauj atsevišķi vai kopā ar ikmēneša līzinga maksājumiem finansēt ar mašīnas lietošanu un uzturēšanu saistītus izdevumus. Darbiniekiem vairs nav jāvelta laiks jautājumiem par auto uzturēšanu un apkopi, un viņi pilnībā var veltīt enerģiju savu tiešo pienākumu izpildei.

Lai gan pilna servisa līzings uzņēmumam mēnesī izmaksā dārgāk, ietaupītais laiks un resursi, mēģinot uzturēt savu auto parku pašiem, atsver izmaksu starpību. Turklāt fiksētais līzinga ikmēneša maksājums atvieglo uzņēmuma finanšu plānošanu, jo izmaksas ir precīzi sadalītas un arvien mazāk kļūst neparedzamo papildu izdevumu. Pilna servisa līzings ļauj izvairīties no papildu tēriņiem, kā sezonas riepu iegāde, tehniskās apkopes izmaksas, KASKO polises iegāde – viss tiek iekļauts ikmēneša maksājumā un vienmērīgi sadalīts visā līguma darbības termiņā.

4. Auto veselībā ieinteresēts darbinieks

Šobrīd daudzi uzņēmumi kā bonusu saviem darbiniekiem piedāvā pēc operatīvā līzinga termiņa beigām atpirkt uzņēmumā lietoto automašīnu. Darbinieks, zinot, ka mašīna viņam tiks piedāvāta par summu, kas, iespējams, ir pat zem tirgus vērtības, to lietos ļoti rūpīgi. Braucot ar uzņēmuma auto, kas pēc laika būs paša īpašumā, tas vairāk tiks saudzēts. Šāda attieksme samazina autoparka izmaksas, jo tas kopumā būs „veselāks”.

5. Saruna ar grāmatvedi

Pirms auto iegādes neaizmirstiet uzzināt situāciju un jaunumus nodokļu jomā, lai šķietami nenozīmīgas nianses pēc tam neradītu liekas problēmas un ar nožēlu nenāktos teikt: „Ja es būtu to zinājis...”. Piemēram, papildus tam, ka attaisnotie izdevumi attiecas tikai uz auto, kuru cena bez PVN nepārsniedz 50 tūkstošus eiro, no 2021. gada mainījies arī uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis jeb UVTN, kad nāksies vairāk maksāt nodokļos par transportlīdzekļiem, kam ir augstāks izmešu daudzums, taču samazinās nodokļu slogs par videi draudzīgāka auto izmantošanu. Arī tad, ja grāmatvede, pēc jūsu domām, nav auto eksperte, nenovērtējiet par zemu sarunu ar viņu pirms jauna auto iegādes uzņēmumam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?