19. okt, 2022

Faktorings sasniedz rekorda rādītājus

Apkopojot datus par Swedbank faktoringa rādītājiem, secināts, ka šogad ievērojami augusi klientu interese nodrošināties ar finansēm par sniegtajiem pakalpojumiem vai precēm. Faktoringa apmērs (kas ir finansējuma saņemšana par izrakstītajiem rēķiniem, kamēr rēķinu apmaksa vēl tiek gaidīta), šogad audzis par 68%, sasniedzot jaunu rekordu – septembra beigās tie bija 117 miljoni eiro. Swedbank apkopotie dati liecina, ka šogad ar faktoringa palīdzību ik mēnesi vidēji finansēti klientu rēķini 46 miljonu eiro vērtībā.

Kā atzīst Arnis Ārmanis, Swedbank Baltijas faktoringa pārdošanas atbalsta nodaļas vadītājs,

“Redzams, ka klienti ļoti aktīvi palielina savus faktoringa limitus. Iemesli faktoringa pieaugumam ir dažādi. Kādam tas skaidrojams ar pieaugošo inflāciju un nepieciešamību pēc iespējas ātrāk iegūt samaksu par piegādāto preci, kamēr citiem šis ir brīdis, lai apgūtu jaunus noieta tirgus. Pircēji saviem piegādātājiem prasa aizvien garākus rēķinu apmaksas termiņus, kas nozīmē, ka preču un pakalpojumu piegādātājiem pieaug nepieciešamība iegūt finansējumu vēl pirms rēķinu apmaksas. Taču daļā gadījumu uzņēmēji vēlas pēc iespējas ātrāk iegūt apgrozāmos līdzekļus, lai varētu investēt tālākā attīstībā.”

Papildu aspekts, kas šogad iegūst aizvien lielāku klientu interesi, ir faktoringa slēgšana ar apdrošināšanu. Acīmredzot, bažījoties no riska, ka pircējiem var iestāties maksātspējas grūtības, piegādātāji aizvien biežāk nolemj apdrošināt rēķinu apmaksu.

Aplūkojot faktoringa struktūru, šogad būtiski palielinājies reversā faktoringa (piegādātāju rēķinu apmaksas finansēšanas) darījumu apjoms graudu tirdzniecības uzņēmumiem. Tieši šādos darījumos vien šogad finansēti rēķini par 46 miljoniem eiro.

 “Salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, redzam, ka aktīvākie ir Lietuvas uzņēmumi, kuru kopējais faktoringa apmērs pērnā gada beigās teju sasniedza 600 miljonus eiro. Igaunijas uzņēmumi kopumā izmantojuši faktoringu par 448 miljoniem eiro, kamēr Latvijas uzņēmēji divreiz mazāk – par 214 miljoniem eiro. Šis vēlreiz apliecina to, ka Latvijas uzņēmēji retāk izmanto iespējas iegūt finansējumu apgrozāmajiem līdzekļiem, kurus ātrāk varētu izmantot jaunu izejvielu sagādei vai jaunu projektu finansēšanai”, saka Arnis Ārmanis.

  • Papildus Swedbank piedāvā uzņēmumiem ar neregulāriem darījumiem iespēju izmantot rēķinu pārdošanas produktu, kas darbojas pēc faktoringa principiem, bet paredzēts tikai vienam konkrētam darījumam.  
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?