6. okt, 2022

Kā noskaidrot, vai jūsu uzņēmumam iespējams saņemt finansējumu no bankas?

Uzņēmuma attīstības ieceru īstenošanai ne vienmēr pietiek ar pašu līdzekļiem, tāpēc būtisks izaugsmes virzītājspēks ir bankas izsniegtais finansējums. Daļa no pieteikumiem finansējumam netiek apstiprināti, kam nereti par iemeslu ir finanšu organizēšana uzņēmumā un to vēsturiskie rādītāji. Lai mazie un vidējie uzņēmēji noskaidrotu savu finanšu veselību un iespējas saņemt finansējumu no bankas, kā arī uzzinātu, kāds mājas darbs būtu jāveic finansējuma saņemšanai nākotnē, palīdzēt var “Finansējuma luksofors”.

“Lai gan šī gada pirmajā ceturksnī Swedbank mazajiem uzņēmumiem izsniegtā finansējuma apmērs ir par 40% lielāks nekā šajā pašā laika periodā pērn, daļai uzņēmumu finansējumu pieteikumus, diemžēl, nācies arī noraidīt. Nereti iemesls atteikumam ir acīmredzamas nepilnības finanšu lietās, ko būtiski novērst ne tikai finansējuma saņemšanai, bet arī turpmākai uzņēmuma pastāvēšanai un attīstībai,” skaidro Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders.

Kritēriji bankas lēmumam - no pagātnes rādītājiem līdz pašu resursiem

Lai novērtētu uzņēmuma iespējas saņemt finansējumu, banka skatās gan uz uzņēmuma līdzšinējo darbību, gan pieejamo pašu finansējumu tālākai attīstībai. Pamata izvērtējumā uzņēmums tiek novērtēts pēc vairākiem rādītājiem:

  • Finanšu pārskati un apgrozījums - pēc iepriekšējo gadu un reizēm ceturkšņu finanšu rādītājiem tiek novērtēts, kā uzņēmums strādājis iepriekš. Finanšu pārskatu analīze visbiežāk parāda uzņēmuma līdzšinējo finansiālo veselību un organizētību. Savukārt, ilgtspējīgs apgrozījuma pieaugums ir finansiāli veselīga uzņēmuma pazīme, kas nodrošinās arī bankas finansējuma saņemšanu. Taču situācijās, kad pašreizējais apgrozījums nav pietiekams, uzņēmumam ir iespēja prezentēt projektu, ar ko plānots to paaugstināt nākotnē.
  • Pašu kapitāls un tā pietiekamība - cik no jūsu uzņēmuma aktīviem, piemēram, īpašumiem, iekārtām, tehnikām vai apgrozāmajiem līdzekļiem, ir jūsu pašu, nevis kreditoru finansēti? Finansējuma saņemšanai nepieciešams pozitīvs pašu kapitāls un iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa, kas parāda uzņēmuma gatavību riskēt ar saviem līdzekļiem, tādējādi nodrošinot arī bankai tālāko saistību izpildi. Tāpat arī nepieciešams, lai jūsu rīcībā būtu pietiekami daudz finanšu līdzekļu, lai atmaksātu iespējamās papildu saistības.
  • Rentabilitāte - jūsu uzņēmuma spēja gūt peļņu ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kas parāda uzņēmuma konkurētspēju, potenciālu tirgū, un iespēju bankas finansējumam.

“Savu lēmumu par finansējuma piešķiršanu mēs pieņemam tikai mirklī, kad esam rūpīgi izvērtējuši visus aspektus, kas apstiprina - pašreizējā situācijā uzņēmumam aizņemties būtu prātīgi un tas neradītu augstus riskus. Piemēram, reizēs, kad bilancē viss atbilst tam, lai uzņēmums saņemtu finansējumu, nereti ir situācijas, kad nodrošinājuma apmērs nav atbilstošs saistībām. Šajā situācijā visus puzles gabaliņus jāspēj salikt vienlīdz labi,” norāda Jānis Paiders.

“Finansējuma luksofors” - pirmais tests uzņēmuma iespējām

Šobrīd aizvien vairāk uzņēmumu ir spējīgi saņemt bankas finansējumu, bieži vien par to pat nenojaušot. Tāpēc tagad katrs pats var noskaidrot sava uzņēmuma iespējas saņemt aizdevumu, izmantojot Finansējuma luksoforu un veltot tam vien pāris minūtes laika. Zaļās, dzeltenās un sarkanās krāsas apzīmējumi un skaidrojumi uzskatāmi parādīs, vai ceļš uz finansējumu ir vaļā jau tagad vai arī vēl kas jāuzlabo, lai iecerētais izdotos.

Katra krāsa raksturo uzņēmuma iespējas:

  • zaļā krāsa - visi nepieciešami kritēriji ir izpildīti, un jūsu uzņēmuma iespējas saņemt finansējumu ir augstas;
  • dzeltena krāsa - kritēriji ir izpildīti daļēji, tāpēc pirms finansējuma pieteikuma kopīgi ar bankas speciālistu būtu nepieciešams precizēt informāciju par uzņēmumu;
  • sarkanā krāsa - vispirms uzņēmumā jāveic uzlabojumi kādos rādītājos, lai paaugstinātu iespējas saņemt finansējumu;
  • pelēka krāsa - automātisko novērtējumu nav iespējams veikt, jo trūkst nepieciešamo datu.

Jūsu uzņēmumam precīzākam vērtējumam būtiski Finansējuma luksoforu izmantot, pirms tam autorizējoties internetbankā. Pirms autorizācijas iespējams uzzināt tikai vispārīgu informāciju par bankas vērtēšanas kritērijiem finansējuma piešķiršanai, taču pēc autorizācijas internetbankā jums ir iespēja saņemt precīzus un tieši jūsu uzņēmuma pašreizējai situācijai pielāgotus ieteikumus un izvērtējumu. To apliecina arī līdzšinējā Finansējuma luksofora izmantošanas pieredze - 97% no uzņēmējiem, kas izmantojuši digitālo rīku, pirms tam autorizējoties internetbankā, bijuši apmierināti ar saņemtajiem skaidrojumiem un tālākiem ieteikumiem.

Finansējuma luksofors jeb digitālais novērtējums pieejams bez maksas teju 40 tūkstošiem Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU). No tiem, kas jau izmantojuši Finansējuma luksoforu, tikai 17% saņēmuši sarkanās gaismas vērtējumu, 55% - dzelteno un 26% - zaļo gaismu. Visbiežāk sarkanais vērtējums saņemts uzņēmumiem ar vājiem finanšu rādītājiem un nepietiekamu vai pat negatīvu pašu kapitālu.

“Pat, ja Finansējuma luksofora vērtējuma krāsa uzreiz neparādās zaļa, šis ir tikai pirmais solis sarunai ar banku. Ņemot vērā ieteikumus un pievēršot uzmanību konkrētiem rādītājiem, uzņēmuma pozīcija luksoforu krāsu gammā var mainīties. Tas ir līdzīgi kā ar auto tehnisko apskati - pēc ieteikumu saņemšanas savu spēkratu salabojam, lai varētu droši piedalīties ceļu satiksmē. Tāpat ir arī ar uzņēmumu - veselīgi finanšu rādītāji apliecina, ka ar savu tālāko biznesa stratēģiju spēsim uzņēmumu attīstīt un pildīt visas uzņemtās saistības. Ikdienā redzam, ka klienti aizvien vairāk izmanto "Finansējuma luksoforu” kā rīku savam novērtējumam. Bieži vien, kad sazināmies ar klientu pēc pieteikuma saņemšanas, kopīgi pārrunājam, kas klientam būtu jādara, lai uzlabotu savu novērtējuma krāsu luksoforā," teic Jānis Paiders.

Ja luksoforā saņemta zaļā gaisma, jūsu nākamais solis ir noskaidrot biznesam piemērotāko finansējumu, salīdzinot dažādus finansējuma veidus sadaļā Finansēšanas ceļvedis, kā arī sazinoties ar bankas speciālistu par tālākajiem sadarbības soļiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?