11. apr, 2023

Latvijas Finieris piesaista no Swedbank 20 miljonus eiro ilgtspējīgām investīcijām

Latvijas kokapstrādes uzņēmums Latvijas Finieris vienojies ar Swedbank par 20 miljonu eiro lielu finansējumu. Investīcijas tiks izmantotas ilgtspējīgu biznesa principu turpmākai ieviešanai, tostarp arī efektivitātes palielināšanai.

Latvijas Finieris ir pasaules līderis augstas veiktspējas risinājumos uz bērza saplākšņa produktu bāzes, kas aktīvi darbojas arī mežsaimniecībā, mašīnbūvē un ķīmiskajā rūpniecībā, attīstot inovatīvas saplākšņa līmēšanas tehnoloģijas. Tieši ieguldījumi koksnes ķīmisko produktu, bioekonomikas un meža nozares potenciāla palielināšanā, ierindo Latvijas Finieri ilgtspējīgas uzņēmējdarbības piemēru saraksta galvgalī.

“Sadarbībā ar partneriem augstu vērtējam uzticamas, abpusēji izdevīgas, uz attīstību vērstas ilgtermiņa attiecības. Ar Swedbank mēs tādas esam kopā veidojuši jau 30 gadus,” stāsta “Latvijas Finiera” valdes loceklis Pauls Ābele. “Periodā no 2020. līdz 2022. gadam bijām būtiski samazinājuši aizņēmumus no komercbankām, investējot vidēji nedaudz virs 20 miljoniem eiro gadā un galvenokārt koncentrējoties uz esošo aktīvu efektīvāku izmantošanu un rentabilitātes palielināšanu. Šie mērķi ir sasniegti un posmā līdz 2027. gadam plānojam veikt vērienīgas investīcijas ražošanas jaudu palielināšanā un inovatīvu produktu attīstībā kopumā 250 miljonu eiro apjomā. Swedbank 20 miljonu eiro aizdevums kalpos kā daļa no nepieciešamā finansējuma. Sarunas ar banku par līguma noteikumiem bija ātras, mērķtiecīgas un konstruktīvas. Liels paldies par profesionalitāti!”

Savukārt Lauris Mencis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs atzīst, ka “sadarboties ar Latvijas Finieri ir iedvesmojoši, jo šis uzņēmums nes labākās uzņēmējdarbības tradīcijas Latvijā. Tas savu darbību neatkarīgajā Latvijā uzsāka ar ambīciju pierādīt pasaulei, ka šeit uzkrātās zināšanas bērza saplākšņa ražošanā ir eksportējamas uz visām pasaules malām. Šobrīd Latvijas Finieris ir ne tikai uzņēmums, kura produkcija kalpo par kvalitātes zīmi, tas ir arī piemērs, ka, ieviešot ilgtspējas prasības uzņēmuma ikdienā, ir iespējams gan attīstīt inovācijas, gan arī uzlabot savu efektivitāti. Ieguvums būs gan klientiem, kas varēs saņemt vēl augstākas kvalitātes produkciju, izmantojot modernas un inovatīvas ražotnes, gan sabiedrībai kopumā, nodrošinot ilgtspējīgu un atbildīgu pieeju vides jautājumiem”.

Latvijas Finieris, kura vēsture Latvijā mērāma pusotra gadsimta garumā, pēdējos 10 gadus padziļināti iegulda līdzekļus koksnes blakusproduktu pārstrādē un izpētē. Investējot pētniecībā un ķīmiskās rūpniecības modernizācijā, radīta pasaulē unikāla saplākšņa līmēšanas tehnoloģija, kas dod iespēju tradicionāli līmvielas sastāvā esošās fosilās izejvielas būtiskā apjomā aizstāt ar bioloģiskās izcelsmes dabisko līmvielu lignīnu. Tas ievērojami samazina Latvijas Finiera saplākšņa ražošanas procesā radītās siltumnīcefekta gāzu emisijas, nodrošinot lietotājiem videi draudzīgāku materiālu.

Latvijas Finieris ir starptautisks koncerns ar ražošanas uzņēmumiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kā arī 12 Riga Wood produktu attīstības un tirdzniecības uzņēmumiem Eiropā un ārpus tās. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 70 pasaules valstīm. Kā liecina neauditētie finanšu rādītāji, aizvadītajā gadā Latvijas Finieris strādāja ar 350 miljonu eiro lielu apgrozījumu, savukārt EBITDA sasniedza 55,5 miljonus eiro. Visās pārstāvētajās valstīs kopā 2022. gadā “Latvijas Finieris” nodrošināja darbu 2360 cilvēkiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?