12. jūn, 2023

Zemnieku saimniecība “Liepkalns” iegulda nepilnus 220 tūkstošus eiro attīstībā

Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta zemnieku saimniecība “Liepkalns” ieguldījusi nepilnus 220 tūkstošus eiro saimniecības modernizācijā. Kopā ar Lauku atbalsta dienestu un Swedbank iegūtie līdzekļi ieguldīti jaunas tehnikas iegādē. Sējmašīna un jaudīgāks traktors ļaus kāpināt realizētās produkcijas apjomu, izmantojot jaunākās lauksaimniecībā pieejamās tehnoloģijas.

Saimniecības “Liepkalns” īpašnieks Aleksejs Danilins norāda: “Specializējoties augkopības nozarē, attīstām bioloģisko lauksaimniecību, strādājot bez pesticīdiem. Bioloģiskās nozares izaicinājums šobrīd ir nepamatoti zemās graudu cenas, kas var radīt šķēršļus tālākai nozares attīstībai. Tāpēc savā biznesa modelī esam izvēlējušies lielāko daļu izaudzēto graudu pārstrādāt līdz gatavam produktam, izmantojot tikai vietējas izcelsmes bioloģiski sertificētas izejvielas, lai patērētajiem piedāvātu kvalitatīvu un pilnvērtīgu produktu”.

Saimniecība ir skaidri definējusi darbības prioritātes un virzienus - tā ir bioloģiskā graudkopība, kur īpaša loma ir atvēlēta griķu audzēšanai. Īstenojot ilgtspējīgas lauksaimniecības principus, zemnieku saimniecība strādā bez minerālmēsliem un ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Šāda pieeja devusi iespēju kā pirmajiem Latvijā saņemt Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu sadarbībā ar eAgronom, kas nodrošina dabiskāku un veselīgāku augsni, kā arī sniedz priekšrocības iegūt īpaši izdevīgus aizdevuma un līzinga finansēšanas nosacījumus.

Zemnieku saimniecība šobrīd apsaimnieko 212 hektārus lauksaimniecībā izmantojamo zemi, no kuriem apmēram puse ir saimniecības īpašumā. Sākot ar 2019. gadu saimniecība uzsākusi pārtikas produktu pārstrādi un tirdzniecību, kas orientēta uz veselīgu dzīvesveidu. No pašu izaudzētajiem graudiem tiek ražoti bioloģiskie griķi un griķu milti, zirņi un zirņu milti, griķu un zirņu miltu makaroni. Savu produkciju saimniecība realizē internetveikalā www.liepkalns.bio. 

Kā saka Rolands Zeltiņš, Swedbank Uzņēmumu apkalpošanas daļas Lauksaimniecības virziena vadītājs: “Mums kā finansētājam ir būtiski, ka saimniekošana norit pārdomāti, ar ilgtermiņa redzējumu. Saimniecība “Liepkalns” īsteno pilnu bioloģiskās produkcijas ražošanas ciklu. Rūpējoties par augsnes veselīgumu ilgtermiņā, saimniecībā īsteno kultūraugu rotāciju, kas nodrošina kopējās lauksaimniecības politikas mērķu sasniegšanu. Modernu tehnoloģiju ieviešana ražošanā savukārt uzlabo ne tikai produktivitāti, bet arī mazina ietekmi uz vidi un klimatu”.

2022. gadā ar Swedbank atbalstu tika uzbūvēts arī tūrisma objekts ''Griķu rezidence'', kur notiek semināri, prezentācijas un ekskursijas interesentiem, popularizējot veselīgu un pilnvērtīgu uzturu. Nākotnē plānotas arī ēdienu gatavošanas meistarklases un plašāks tūrisma piedāvājums.

  • Zemnieku saimniecība “Liepkalns” ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1992. gadā. 2016. gadā saimniecība tika nodota jaunās paaudzes pārziņā un šobrīd to vada dibinātāju dēls Aleksejs Danilins.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?