2. mai, 2022

Swedbank izsniegtais finansējums mazajiem uzņēmumiem pārsniedz 14 miljonus eiro

2022. gada 1. ceturksnī Swedbank mazajiem uzņēmumiem (ar apgrozījumu līdz 2 miljoniem eiro gadā) izsniegtais finansējuma apmērs pārsniedz 14 miljonus eiro. Tas ir par 40% vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā. Izsniegto summu apjoms ir pieaudzis gan finansējumam apgrozāmajiem līdzekļiem un nelielām investīciju vajadzībām, gan līzingam (automašīnām, lauksaimniecības tehnikai u.c.).

Kā skaidro Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders,

 “Šāds pieaugums skaidrojams ar to, ka iepriekšējos divos gados COVID-19 dēļ daudzi   uzņēmēji izvēlējās nogaidīt ar lēmumiem par jaunām investīcijām vai jaunu tirgu apgūšanu.   Šajā ziņā mūsu uzņēmēji ir bijuši piesardzīgāk nekā kaimiņi - lietuvieši un igauņi COVID-19 laikā aktīvāk turpināja investēt savā attīstībā. Par to liecina finansējuma pieteikumu apmērs, kas Lietuvā un Igaunijā nesamazinājās tā, kā Latvijā.”

Līzinga darījumu jomā novērots, ka izsniegtās summas apmēra pieaugums (+54%) pārsniedzislīgumu skaita pieaugumu (+31%). Tas skaidrojams ar cenu pieaugumu finansētajam mērķim. Piegāžu ķēžu kavēšanās un rezerves daļu vai izejvielu deficīta rezultātā ir pieaugušas cenas jaunām un lietotām automašīnām, kā arī lauksaimniecības tehnikai. Kredītu jomā summas augušas par 34%, savukārt līgumu apjoms palicis gandrīz tāds pats. Arī šeit liela nozīme ir vispārējam cenu pieaugumam, kā arī tam, ka šogad ir nofinansēts vairāk lielāka apjoma darījumu.

Populārākās nozares, kuru uzņēmumiem izsniegts lielākais finansējuma apmērs, ir tirdzniecība, lauksaimniecība un pakalpojumu joma. Šajās nozarēs izsniegtā finansējuma apjoms pret pagājušo gadu pārsniedz 20%. Jāatzīmē, ka no TOP3 ir izkritusi celtniecība, kas šobrīd ieņem 5. vietu. Paredzams, ka lauksaimniecībā izsniegtā finansējuma apmērs pieaugs un iespējams pakāpsies augstāk, ņemot vērā, ka šajā nozarē strādājošajiem šogad ir pieejams Lauku Atbalsta Dienesta līdzfinansējums. To varēs izmantot, lai veiktu saimniecību modernizācijas un tehnikas atjaunošanas darbus. Ierasts, ka veicot šos uzlabojumus, uzņēmumi bieži izmanto bankas finansējumu kā projekta realizācijas sākuma posmu.

Tomēr ne vienmēr uzņēmums, kas piesakās finansējumam to arī saņem. Parasti iemesls atteikumam ir acīmredzamas nepilnības finanšu organizēšanā, kuras novērst ir paša uzņēmuma pastāvēšanas un attīstības interesēs.

  • Lai novērtētu uzņēmuma iespējas saņemt finansējumu, banka skatās nevis uz tā nākotnes plāniem un vīzijām, bet gan uz uzņēmuma pagātni – kā tas ir strādājis un kā tam veicies iepriekš. Ja bilance izskatās slikti – naudas šobrīd nav, tā ir paredzēta tikai teorētiskā nākotnē un ir tikai biznesa plāns, tad pārliecināt banku piešķirt finansējumu būs grūti.
  • Nākamais būtiskais kritērijs ir paša uzņēmuma kapitāls jeb iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa un pamatkapitāls. Banka vērtē, vai tas ir pozitīvs un cik liels ir tā īpatsvars ir kopējā bilancē, jo tieši tas parāda līdzekļu apmēru, ar ko īpašnieks pats gatavs riskēt savā uzņēmumā.
  • Arī reizēs, kad uzņēmuma bilancē viss atbilst tam, lai tas saņemtu finansējumu, bieži ir situācijas, kad uzņēmums nespēj piedāvāt nodrošinājumu vai arī nodrošinājuma apmērs nav pietiekošs saistībām.

Ņemot vērā, ka uzņēmējs nav banku speciālists, lai palielinātu sapratni par to, kad bankai varēs aizdot, bet kad ne, Swedbank piedāvā izvērtēt savas iespējas internetbankā, kur pieejams vienkāršs rīks – Finansējuma luksofors, kā arī aicinām salīdzināt dažādus finansējuma veidus sadaļā Finansēšanas ceļvedis.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?