22. mar, 2022

Latvijas Fintech pārskats 2021: cik konkurētspējīgi esam?

Latvija pastāvīgi strādā pie savas finanšu sistēmas pilnveidošanas un pēdējo dažu gadu laikā finanšu nozare ir spējusi audzēt Latvijā reģistrēto finanšu tehnoloģiju uzņēmumu skaitu, kas no 91 ir palielinājies līdz 118. Diskusijā “Latvijas FinTech pārskats 2021: cik konkurētspējīgi esam?” tika apspriesti pētījuma rezultāti, Latvijā bāzēto fintech jomas uzņēmumu attīstība, kā arī nākotnes iespējas.

Diskusijā piedalījās

  • Ģirts Bērziņš, Swedbank digitālās stratēģijas vadītājs;
  • Aija Zitcere, Finanšu ministrijas finanšu tirgus politikas departamenta direktore un
  • Laura Očagova, Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietniece investīciju jautājumos.

Diskusiju vadīja Swedbank Mazo uzņēmumu segmenta vadītāja Elīna Volāne.

Pētījums "Latvijas finanšu tehnoloģiju pārskats 2021"

Pētījums angļu valodā "Latvian Fintech Report 2021"

Pētījums par Latvijas finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumu attīstības tendencēm veikts jau otro gadu, un tajā piedalījās 40% no Latvijā reģistrētajiem finanšu tehnoloģiju nozares uzņēmumiem. Pētījumu veica Swedbank Latvia sadarbībā ar Helve.

Latvija – iespēju valsts finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem

Kā rāda Latvijas finanšu tehnoloģiju pārskats 2021, pērn izplatītākie biznesa segmenti ir bijuši maksājumi un naudas pārvedumi, finanšu programmatūra un tiešsaistes investīcijas.

“Šobrīd lielu potenciālu saredzam maksājumu un naudas pārvedumu jomā. Latvija ir vadošā valsts pasaulē maksājumu tehnoloģiju radīšanā un izmantošanā. Tas nozīmē, ka Latvija iet kopsolī ar pasaules tendencēm,” saka Ģirts Bērziņš, Swedbank digitālās stratēģijas vadītājs.

Kā liecina pētījums, Latvijas infrastruktūra un inovāciju iespējas ir galvenie faktori, kuru dēļ̧ uzņēmumi Latviju izvēlas par mītnes valsti tā dibināšanai. Salīdzinot ar 2020. gada pētījumu, ērtas uzņēmējdarbības uzsākšanas nozīmīgums ir krities, taču tas joprojām ir otrs nozīmīgākais faktors. Pētījums arī atklāj, ka būtisku lomu ieņem ģimenes saites ar Latviju – vai nu kā mītnes vai dzīvesvietas valsts.

Valsts iestāžu atbalsts uzņēmumu attīstības veicināšanā

“Ikdienā, strādājot ar jaunuzņēmumiem, tostarp, finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, redzam ļoti labu dinamiku gan fintech uzņēmumu skaita pieaugumā, gan mūsu atbalsta piemērošanā inovatīvo ideju autoriem. Atskatoties atpakaļ, mēs sākām ar deviņu pieteikumu izskatīšanu, taču pērn tas pārsniedza jau 100. Būtiski, lai Latvijā esošajiem uzņēmējiem no valsts puses tiktu veicināta izaugsme, idejas testēšana, tirgus iespējas,” diskusijas laikā norādīja Laura Očagova, LIAA direktora vietniece investīciju jautājumos.

Finanšu ministrijā norit darbs pie FinTechstratēģijas 2022-2023. gadam, par kuru diskusijas laikā pastāstīja Aija Zitcere, Finanšu ministrijas finanšu tirgus politikas departamenta direktore:

“Mūsu vīzija ir, ka finanšu tehnoloģiju uzņēmumi ir inovāciju un konkurences veicinātājs mūsu finanšu tirgū Latvijas, Baltijas un arī vēl plašākā mērogā. Nereti tieši mazos uzņēmumos “dzimst” inovācijas. Stratēģijā šobrīd iezīmējas trīs galvenās jomas – atbalstoša vide, ekosistēmas stiprināšana un plašāka redzamība.”

Aicinām noskatīties diskusijas ierakstu:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?