2. feb, 2023

Kas lauksaimniekam jāzina par EURIBOR?

Aktualitātes Latvijas lauksaimniekiem

Swedbank ir sava lauksaimnieku konsultantu komanda, kas jau gadiem sniedz atbalstu Latvijas lauksaimniekiem dažādos jautājumos – par aizdevumu saņemšanu, tehnikas un zemes iegādi, un ne tikai. No šī gada Swedbank piedāvā saviem klientiem jaunu podkāstu – “Par lauksaimniekam svarīgo”, kura dalībnieki ir pieredzējušie un nozares aprindās labi pazīstamie Swedbank lauksaimniecības eksperti – Raimonds Miltiņš un Rolands Zeltiņš.

Jau apmēram gadu gan privātpersonu, gan uzņēmēju vidū aktuāla ir tēma par aizdevumiem un EURIBOR likmju kāpumu.

  • Kāda ir šī brīža situācija ar likmēm? Vai tās turpinās kāpt?
  • Kā EURIBOR likmes skar lauksaimniekus un kādas ir nākotnes prognozes?
  • Kā plānot savas izmaksas un ko ņemt vērā tālākai saimniecības izaugsmei?

Par šiem un vēl citiem aktuāliem jautājumiem diskutējam pirmajā “Par lauksaimniekam svarīgo” epizodē, kas veltīta EURIBOR likmju tēmai. 

EURIBOR likmes vismaz pēdējos piecus gadus bija negatīvas, taču kopš 2022. gada jūlija EURIBOR ir kļuvis pozitīvs un likmju kāpumu izjūt visi, kam ir izsniegti aizdevumi, tostarp arī uzņēmēji.

Jauns gads ir sācies – vai lauksaimnieki jau aprēķina gaidāmās izmaksas?

Kā skaidro lauksaimniecības eksperti Rolands Zeltiņš un Raimonds Miltiņš, EURIBOR likmes izjūt ikviens lauksaimnieks, kam ir izsniegts aizdevums kāda mērķa īstenošanai. Taču daudziem lauksaimniekiem ir jau vēsturiska pieredze un EURIBOR augstākie līmeņi ir pieredzēti arī iepriekš, līdz ar to ekonomikas cikliskums un procentu likmju kāpums nepārsteidz. Eksperti novērojuši, ka par šo jautājumu vairāk interesējas lauksaimnieki, kuri darbību uzsākuši pēdējā desmitgadē – šī ir auditorija, kurai kredītu grafikā veidojas izmaiņas, kas iepriekš nav pieredzētas. Tāpēc ir skaidrs, ka saimniekošanas prakse jāpielāgo jaunajām izmaiņām un jāizvērtē dažādi iespējamie scenāriji.

Vienlaikus eksperti norāda, ka šobrīd lauksaimnieku vidū novērojama nogaidoša reakcija – tiek rūpīgi sekots līdzi graudu cenām. Tieši situācija ap graudu cenu noteiks daudzu lauksaimnieku investīciju plānus šajā gadā. Šobrīd novērojam arī tendenci, ka daļa   lauksaimnieku raksta Lauku atbalsta dienesta projektus Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai, tādējādi gatavojoties jaunajai sezonai.

Kā tieši lauksaimniekus ietekmējusi EURIBOR likmju palielināšana?

Mūsu lauksaimniekiem EURIBOR kāpums ietekmē gan tehnikas līzingu, apgrozāmos līdzekļus, gan arī zemes kredītus un investīciju aizdevumus. Minerālmēsli, degvielas cenas, tehnikas iegāde un viss cits nepieciešamais, gatavojoties jaunajai sezonai – ir galvenās pozīcijas, par ko lauksaimnieki domā visaktīvāk, mēģinot pārvarēt izaicinājumus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?