16. feb, 2023

Fiksēt vai nefiksēt ražas cenu?

Podkāsts “Par lauksaimniekam svarīgo”

Paļauties uz veiksmīgu cenu biržā vai tomēr fiksēt ražas cenu?
Kāpēc ir svarīgi apdrošināt sējumus un kā izvēlēties graudu uzpircēju?

Graudu cenas svārstības ietekmē reģionālais un globālais pieprasījums, tomēr, lai pārdošanas darījums būtu veiksmīgs, pašam saimniekam jāizvērtē dažādi pārdošanas aspekti. Piemēram, pārdot visu ražu uzreiz vai tomēr pa daļām. Iepriekšējā gada pavasarī graudu cena bija vislabākā, bet tas bija īss mirklis – jau pēc dažiem mēnešiem vasarā nenoteiktība tirgū mazinājās un graudu cena kritās.

Atskatoties uz pērno gadu, graudu audzētājiem kopumā tas bijis veiksmīgs, taču katru gadu aktuāls ir jautājums par graudu cenu fiksēšanu – vai saimniekam ir vērts to fiksēt vai tomēr paļauties uz cenu pēc ražas novākšanas?

Kā skaidro Swedbank lauksaimniecības eksperts Raimonds Miltiņš, cenu fiksēšana notiek starptautiskās biržās, un ir izstrādātas mobilās lietotnes, kas ļauj aktīvi sekot līdzi cenu izmaiņām. Viens ir sekot līdzi cenām, bet otrs – kam pārdot. 

Eksperts atzīmē, ka ikvienam saimniekam ir svarīgi slēgt līgumus tikai ar uzticamiem uzpircējiem.

“Prakse rāda, ka saimnieki strādā ar diviem vai trim partneriem, kuri ir gatavi iepirkt graudus, un katru dienu ar saimniekiem notiek saziņa par cenām. Ja cena saimniekam ir apmierinoša, līgums tiek noslēgts un graudi piegādāti konkrētā apjomā un kvalitātē,” stāsta Raimonds Miltiņš.

Sējumu apdrošināšana – drošības spilvens nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā

Ikviena saimnieka interesēs ir pārdot kvalitatīvu graudu ražu gadu no gada, taču pastāv ārējie faktori, kurus pats saimnieks nevar ietekmēt,. Eksperti aicina sējumus apdrošināt, jo nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā vai citu faktoru ietekmē tā nosegs ražas un kvalitātes zudumus vai līgumsodu par apjoma neizpildi. Sējumu apdrošināšana  ir svarīga visiem saimniekiem, neatkarīgi no saimniecības lieluma.

Sējumu apdrošināšanas izmaksas pret citiem ražošanas izdevumiem ir salīdzinoši nelielas. Atkarībā no hektāra vērtības, apdrošinātiem riskiem un kultūras, ko izvēlas katrs saimnieks individuāli - viena hektāra apdrošināšana izmaksā no 6 – 40 EUR. Ja tiek samaksāta lielāka apdrošināšanas prēmija ,līdz ar to tiek apdrošināti vairāki riski un katram hektāram ir lielāka vērtība no kuras tiek aprēķināti ražas zaudējumi, ja tādi ir radušies. Sējumu apdrošināšana ir sava veida nodrošināšanās uz stabilu ienākumu apjomu, kas neliek saimniecībai piedzīvot finansiāli saspringtus gadus. 

Vai graudu uzpircējs ir uzticams?

Eksperti norāda, ka tirgū pirms pieciem, sešiem gadiem tika dzirdēts par atsevišķiem krāpšanas gadījumiem, kad saimnieks izvēlējies par partneri salīdzinoši jaunu un mazu uzņēmumu, kuram nav bijusi ilggadēja reputācija graudu uzpirkšanā. Eksperti arī vērš uzmanību, ka, graudu eksportētājam līdz gala pircējam, var nākties saskarties ar dažādiem riskiem, tāpēc ir svarīgi izvēlēties partneri ar daudzu gadu pieredzi nozarē.

Swedbank ir sava lauksaimnieku konsultantu komanda ar pieredzi, kas jau gadiem sniedz atbalstu Latvijas lauksaimniekiem dažādos jautājumos – par aizdevumu saņemšanu, tehnikas un zemes iegādi, un ne tikai. No šī gada Swedbank piedāvā lauksaimniekiem jaunu podkāstu 2 reizes mēnesī – “Par lauksaimniekam svarīgo”, kura dalībnieki ir pieredzējušie un nozares aprindās labi pazīstamie Swedbank lauksaimniecības eksperti – Raimonds Miltiņš un Rolands Zeltiņš.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?