27. apr, 2018

Skaidra nauda – vai tiešām lētākais norēķinu veids?

Lai arī aizvien vairāk Latvijas uzņēmumu un klientu savā ikdienā lieto bezskaidras naudas norēķinus, skaidras naudas apjoms tirdzniecības uzņēmumu un pakalpojumu sniedzēju ikdienas finanšu plūsmā joprojām ir pietiekami liels. “Ja, piemēram, Zviedrijā skaidra nauda sastāda tikai 15–20% no visas ienākošās naudas plūsmas, tad Latvijā tie ir 60–70%. Tāpēc ir tik svarīgi saprast, kā visgudrāk un izdevīgāk ar to rīkoties,” stāsta Mihails Čebotars, Swedbank Naudas pārvaldības daļas vadītājs.

Kā dabūt naudu kontā

Ja esat no tiem, kura uzņēmuma kase dienas beigās ir pilna ar skaidru naudu, tad jau zināt, ka nevarat vienkārši ļauties gandarījumam par veiksmīgo dienu: jums vēl ir jāpieņem lēmums par to, kā skaidro naudu nogādāt jūsu uzņēmuma kontā. Ir vairāki kanāli, kurus šim nolūkam izmantot būtu visērtāk un izdevīgāk:

  • lielajām summām un uzņēmumiem (skaidras naudas apgrozījumam virs 40 tūkstošiem eiro mēnesī) – inkasācijas pakalpojums,
  • vidējām summām (20–40 tūkstoši eiro mēnesī) – naudas iemaksas bankomāti (NIB) un/vai inkasācija,
  • nelielām summām vai neregulārām iemaksām – naudas iemaksas bankomāti.

Protams, vēl ir arī bankas filiāles, taču speciāli doties uz tām ir vērts vienīgi tad, ja nav citas alternatīvas.

Bankomāti: kā neriskēt un netraucēt citiem

Swedbank bankomātu tīkls ir plašākais Latvijā – šobrīd darbojas 235 bankomāti, kas sniedz naudas izmaksas pakalpojumu un 140, kas nodrošina gan iemaksas, gan izmaksas. Turklāt droši varam teikt, ka Swedbank bankomāti ir ātrākie. Domājot par klientu vēlmēm un ērtībām, pakalpojuma uzlabošanā regulāri tiek ieguldīti ievērojami līdzekļi.

 Taču pozitīvajam bankomātu stāstam ir arī otra puse – tie tiek pārslogoti. Ir uzņēmumi, kuriem skaidras naudas apjomi mēnesī mērāmi simtos tūkstošu eiro, kas tiek iemaksāti caur NIB, kaut gan pie šādām summām loģiski būtu izmantot inkasāciju. Nemaz nerunājot par to, ka staigāt apkārt ar šādu naudas summu ir ļoti liels risks un bankomāts arī nav paredzēts šādu summu iemaksai – tādējādi bankomātu darbība ik pa laikam tiek paralizēta, un tas apgrūtina citus klientus. Iedomājieties situāciju: cilvēks gaida pie bankomāta, lai iemaksātu savu nelielo summu – piemēram, šajā dienā ietirgotos 200 eiro, lai dienas beigās varētu tos pārskaitīt piegādātājam, bet viņam priekšā ir kāds cits ar saviem 30 000.

Bankomāts tiek pārpildīts un slēgts, ir jāgaida inkasatori, lai izņemtu naudu un varētu atjaunot bankomāta darbību. Šādā situācijā ieguvējs nav neviens. Tāpēc aicinām tomēr izvērtēt, vai tiešām bankomāts ir labākais risinājums ikdienas naudas plūsmas organizēšanai.

Ērtā un lētākā bezskaidrā nauda

Nesenā Swedbank pētījumā secināts, ka 65% apmeklētāju izvēlas mainīt iepirkšanās vietu, ja pārdevējs nepieņem norēķinu kartes. Tādēļ tirgotājs vai pakalpojuma sniedzējs ir ieguvējs, ja piedāvā klientam iespēju norēķināties ar karti. Turklāt, kā var secināt no iepriekš teiktā, arī uzņēmuma pusē darbībām ar skaidru naudu ir augstākas izmaksas.

Ienākošās skaidrās naudas apjoma jautājums skar gan lielos tirdzniecības uzņēmumus ar daudzām tirdzniecības ķēdēm, gan mazākus tirgotājus, kuriem varbūt pat nav tirdzniecības vietu, kā arī mājražotājus. Mihails Čebotars uzsver, ka Swedbank piedāvā katra uzņēmuma specifikai atbilstošus risinājumus, kā palielināt ienākošo bezskaidro naudu pretstatā skaidrai naudai un tādējādi padarīt savu ikdienu ērtāku un, iespējams, arī lētāku:

“Lielo un vidējo uzņēmumu gadījumā tie ir POS termināļi un e-komercija, bet mazo uzņēmumu gadījumā – jau iecienītie M-POS termināļi. Tāpēc iesaku sazināties vai nu ar savu bankas menedžeri, vai zvanīt uz banku, kur piedāvāsim jūsu uzņēmumam visizdevīgākos kompleksos risinājums.”

 Grāmatvede vai tomēr profesionāls inkasators?

Runājot par to, kāpēc tik daudzi lielie uzņēmumi riskē, liekot darbiniekam – parasti grāmatvedim – ar 10, 20 un pat 30 tūkstošiem somā doties uz bankomātu, bet neizvēlas daudz drošāko un ērtāko inkasācijas pakalpojumu, Mihails izsaka šādu pieņēmumu: “Uzņēmējam šķiet – tas ir mans darbinieks, es viņam maksāju algu, kāpēc gan viņš par to pašu naudu nevarētu izdarīt arī šo darbu? Tā kā bankomātos iemaksa visu laiku ir bijusi bez komisijas, bet par inkasāciju ir kaut neliela, tomēr maksa, pirmajā mirklī tiek ieraudzīts tikai tūlītējs finansiāls izdevīgums – nulle vienmēr ir “interesantāka” nekā kaut vai 4 eiro. Otrkārt, tas ir ērti, jo Swedbank bankomātu tīkls ir tiešām ļoti plašs – daudzās situācijās tiešām var pateikt: aizskrien tepat ap stūri un iemaksā!”

 Taču uzņēmēji diemžēl ne vienmēr apzinās šīs stratēģijas ļoti nopietnos mīnusus. Pirmkārt, pārnēsāt lielas skaidras naudas summas ir ļoti liels drošības risks. Otrkārt, nav apzinātas slēptās izmaksas, kuras vienmēr būs augstākas par nulli.

Ja vēlaties vairāk uzzināt par iespējām jūsu uzņēmumā pārvaldīt bezskaidras naudas norēķinus, izlasiet:

Kad šķietamā nulle vairs nav nulle jeb Kas ir slēptās izmaksas

Vienkāršs aprēķins:

926 eiro – vidējā mēneša darba alga valstī 2017. gadā (pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem)
1150 eiro – mēnesī izmaksā cilvēks uzņēmumam (ar nodokļiem)
160 darba stundas mēnesī

1150 : 160 = 7.19, tātad darbinieka 1 stunda uzņēmumam izmaksā 7.19 eiro

 A) Darbinieka patērētais laiks, vedot naudu iemaksāt bankomātā vai filiālē:

  • tiek savākta nauda;
  • tā tiek saskaitīta;
  • vēl viens darbinieks pārskaita, lai nebūtu kļūdu;
  • darbinieka ceļš uz bankomātu;
  • rinda pie bankomāta un iemaksāšanas laiks;
  • cilvēciskais faktors: pa ceļam darbinieks iegriežas kafejnīcā, “garām ejot” ieskrien veikalā vai tml.

Kopā patērētais laiks būs 30 min līdz 1 h, kas uzņēmējam izmaksā 3.50–7 eiro.

 B) Personīgā vai sabiedriskā transporta izmaksas – piemēram, ja darbinieks apbraukā trīs veikalu ķēdi, lai savāktu naudu, pēc tam dodas uz bankomātu un atpakaļ. Attiecīgi šajā gadījumā skaidrās naudas iemaksas slēptās izmaksas veidos vai nu sabiedriskā transporta biļete, vai arī personīgā vai uzņēmuma automašīnas degvielas un amortizācijas izdevumi.

C) Drošības aspekts – atcerieties, ka jebkura uzņēmuma rutīna ir ļoti viegli izsekojama, tāpēc vienmēr jāpatur prātā risks, ka jūsu uzņēmuma nauda pa ceļam var tikt nozagta.

Tātad – nekas nav bez maksas! Tāpēc aicinām uzzināt vairāk par Swedbank piedāvājumu uzņēmumiem un atrast tiešām labāko veidu, kā apkalpot klientus un tikt galā ar maksājumiem jums ērtākajā un izdevīgākajā veidā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?