18. okt, 2019

Mācīties – domāšanai, līderībai, zināšanām

Mācīties nekad nav par vēlu – šī atziņa, lai arī nodrāzta, tomēr nenoliedzami ir patiesa. Tā attiecas arī uz uzņēmējiem, jo mūsdienu dinamiskajā pasaulē ar to zināšanu bagāžu, kas iegūta pirms gadiem desmit, neiztikt. Risinājums ir visdažādākie kursi un apmācību programmas, kas var ilgt no vienas dienas līdz pat pāris gadiem. Vairākas no šīm programmām piedāvā Stokholmas Ekonomikas augstskola Rīgā (“Stockholm School of Economics in Riga” jeb “SSE Riga”). Par to, kā notiek uzņēmēju apmācība, stāsta šīs augstskolas viceprezidents un “Executive MBA” programmas vadītājs Jurijs Romaņenkovs.

Iemesli kāpt zinību kalnā

Kādēļ veiksmīgam uzņēmējam vispār būtu jāmācās? Uzņēmums taču darbojas, padotie strādā – varbūt var mierīgi gulēt uz lauriem un netērēt laiku gudru grāmatu lasīšanai? Jurijs Romaņenkovs min vairākus iemeslus, kādēļ par zināšanu papildināšanu tomēr ir vērts padomāt: “Viens no galvenajiem iemesliem – lai attīstītu savu kritisko domāšanu. Jo patlaban cilvēki ir pārslogoti ar informāciju: ja agrāk bija tikai daži informācijas avoti, kas ļāva pieņemt lēmumus, tad tagad šo avotu ir daudzreiz vairāk. Uzņēmējs dienā droši vien saņem vairākus desmitus, varbūt pat simtus e-pastu, un ir grūti no šādas informācijas lavīnas atlasīt to, kas ir patiešām vērtīgs. Izvēli palīdz izdarīt pieredze, taču noder arī kritiskā domāšana, ko palīdz iegūt tieši apmācība.”

Otrs iemesls ir līdera īpašību iegūšana. Augstskolas apmācības programmā tiek radīta vide, kas ļauj šīs īpašības attīstīt un palīdz atrast pašam savas iekšējās rezerves.

“Uzņēmuma vadītājs nereti nonāk situācijā, kad visi no viņa gaida atbildes, bet viņam pašam nav kam paprasīt padomu. Mēs savā apmācības programmā palīdzam sanākt vienkopus cilvēkiem no visdažādākajām sfērām un savstarpējā saziņā un sadarbībā nonākt līdz risinājumam.”

Vēl viens iemesls ir zināšanu papildināšana kādā specifiskā biznesa sfērā. Piemēram, cilvēks varbūt ir ļoti spēcīgs pārrunu jomā, taču viņam pietrūkst izpratnes par finansēm un grāmatvedību un viņš pats apzinās, ka nebūtu slikti aizpildīt šos robus izglītībā, lai varētu efektīvāk vadīt savu komandu. Te gan Jurijs Romaņenkovs uzsver: “Jāsaprot, ka mēs no šādiem cilvēkiem netaisām ne grāmatvežus, ne juristus, bet palīdzam iegūt bāzes zināšanas dažādās jomās.”

Kopā jautrāk. Un efektīvāk

Viens no labākajiem veidiem, kā iegūt zināšanas un pieredzi visās minētajās jomās, ir mācīties kopā ar citiem uzņēmējiem. Šādas programmas piedāvā vairākas augstskolas visā pasaulē. Piemēram, “SSE Riga” apmācību programmā “Executive MBA”, kas domāta augstākā līmeņa uzņēmējdarbības vadītājiem, cilvēki netiek sasēdināti klasē, kur viņiem stundām ilgi lasa lekcijas, bet pēc tam uzdod pildīt mājasdarbus. Mājasdarbus gan neviens nav atcēlis, taču mācību process tiek organizēts tā, lai klausītāji zināšanas iegūtu ne tikai no pasniedzēja, bet arī cits no cita, kopīgi pētot un risinot reālas darba situācijas visdažādākajās jomās.

“Tā kā grupā ir visdažādākie cilvēki, veidojas īpaša burvība, kad cilvēki no dažādām sfērām un vecumgrupām ar dažādu pieredzi, kopā darbojoties, apgūst jaunas zināšanas un palīdz mācīties cits citam,” saka Jurijs Romaņenkovs.

Piemēram, ja grupā ir jurists, tad juridiskās nianses viņam nebūs nekāds jaunums, taču viņš varēs kaut ko jaunu un noderīgu uzzināt no biedra, kurš ir mārketinga speciālists.

Lai tas būtu iespējams, apmācību grupas tiek komplektētas no ļoti dažādiem cilvēkiem: viens varbūt strādā bankā, otrs – enerģētikas sektorā, trešais – juridisko pakalpojumu kompānijā utt. Veicot kopīgus uzdevumus, viņi iemācās gūt atgriezenisko saiti no kolēģiem un atrast sevī līdz šim apslēptas spējas. “Veidojot grupu, mēs cenšamies cilvēkus atlasīt tā, lai viņi tiešām cits citam varētu palīdzēt attīstīties. Parasti attiecības saglabājas arī pēc apmācības kursa, jo viņus vienojis kopīgs intelektuālais process. Tas nav gluži tas pats, kas iepazīties konferences laikā.”

Grupu komplektēšanai augstskola pieiet ļoti nopietni, un jārēķinās, ka uz 25–30 vietām ir pamatīgs konkurss. Ja ņemam vērā, ka šī apmācību programma nav lēta, kļūst skaidrs, ka šī izglītība ir diezgan ekskluzīva, taču tālākajā dzīvē nenoliedzami ļoti noderīga. Šo izglītību patiešām var uzskatīt par ilgtermiņa investīciju.

“Uzņemšanas process mūsu programmā ir visai caurspīdīgs. Nav tā, ka mums būtu kvotas – tik un tik inženieru, tik un tik baņķieru. Atlases gaitā tiek veikti testi un intervijas. Man pašam liekas, ka viens no galvenajiem jautājumiem ir – ko tu varēsi dot saviem kursa biedriem? Gadās arī tā, kad nākas potenciālajam studentam teikt: viss jau ir labi, taču varbūt jums vēl ir mazliet par agru šim kursam, varbūt ir vērts pienākt pēc pāris gadiem. Reizēm par labu nospēlē kaut kādi negaidīti aspekti, piemēram, cilvēks agrāk ir profesionāli nodarbojies ar sportu un šajā jomā viņam ir līdera īpašības. Vai arī viņš nopietni nodarbojas ar mākslu. No šī viedokļa pati grupas komplektēšana savā ziņā ir kā māksla. Ir kaut kādas minimālās prasības, piemēram, atbilstošas angļu valodas zināšanas, taču tālāk jau mēs vērtējam, kādu papildu ieguldījumu pretendents var dot grupas biedru attīstībā, lai viņi pēc diviem gadiem varētu teikt: “No Jāņa es iemācījos to un to!”” – tā programmas dalībnieku atlasi ieskicē Jurijs Romeņenkovs.

Katram savi kursi

“Executive MBA” ir tikai viena no neskaitāmajām apmācību programmām, kas pieejama uzņēmējiem Latvijā. Var sacīt, ka šī programma atrodas daudzo kursu un semināru piramīdas pašā augšgalā, taču zem tās ir vēl daudz un dažādas citas programmas, ko piedāvā gan augstskolas, gan nevalstiskās organizācijas, gan arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Katram tikai atliek izvēlēties to, kas viņam noderētu visvairāk un pašam būvēt savu izglītības celtni, investējot tajā vai citā programmā. Kā uzsver Jurijs Romaņenkovs, “biznesa izglītība ir vesela ekosistēma, kurā ir gan nelieli bāzes kursi, gan arī pamatīgas akadēmiskās programmas”.

Piemēram, mazajiem un mikrouzņēmumiem virkni ar jauno tehnoloģiju izmantošanu saistītu mācību kursu piedāvā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). Te ir kursi gan mājaslapu izveidei un uzlabošanai, gan sociālo tīklu izmantošanai sava biznesa attīstībai, gan datubāzu veidošanai un projektu vadībai un daudz kam citam. Lielākā daļa šo kursu ilgst no 16 līdz 32 akadēmiskajām stundām.

Šos kursus daļēji apmaksā Eiropas Reģionālās attīstības fonds, bet pašam kursu dalībniekam tie izmaksās summu, kas tikai retos gadījumos pārsniegs 100 eiro robežu. Vairāk informācijas var atrast vietnē www.mmu.lv.

Vēl viens noderīgs apmācības programmu avots ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kuras paspārnē regulāri notiek semināri un kursi, turklāt ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. To tematika ir visdažādākā – sākot no apmācībām investīciju piesaistē un beidzot ar semināru par preču transportēšanas īpatnībām. Vairāk informācijas var meklēt vietnē www.liaa.gov.lv.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?