4. nov, 2020

Kā hibrīdauto un elektromobiļi ietaupa jūsu naudu

Jums noteikti būtu grūti, pat neiespējami iedomāties savu ikdienu bez automašīnas. Tā jums palīdz ātri un ērti nokļūt, kur nepieciešams, atrisināt neskaitāmas ģimenes un sadzīves vajadzības, tās salonā jūs pa ceļam varat risināt lietišķas un privātas sarunas, apgūt jaunas zināšanas, klausīties mūziku, uzlādēt tālruni, iedzert kafiju un pat iemidzināt bērnu. Taču vai esat padomājuši par sava auto ietekmi uz jūsu finansēm un apkārtējo vidi?

Pārdomāta automašīnas izvēle var lielā mērā ietekmēt jūsu maciņu: ir modeļi, kas to krietni patukšos, savukārt citi ļaus ilgtermiņā būtiski ietaupīt. Tādēļ ir vērts aplūkot atšķirības starp tradicionālajām, hibrīda un elektriskajām automašīnām.

Degvielas patēriņš

Viens no svarīgākajiem aspektiem īstās automašīnas izvēlē ir tās degvielas patēriņš. Automašīnas ar benzīna dzinējiem patērē visvairāk degvielas, taču, no otras puses, tām ir pieejams vairāk degvielas uzpildes staciju nekā elektromobiļiem uzlādes staciju. Hibrīdautomašīnām ir gan elektromotors, gan akumulators, tādēļ tās izmanto daudz mazāk degvielas nekā tradicionālās automašīnas. Elektromobiļi degvielu nepatērē vispār, taču tiem pagaidām Rīgā ir pieejamas tikai 32 uzlādes stacijas, Viļņā – 18 un Tallinā – 40. 

Noteikti vērts apsvērt, cik ekonomisks ir jūsu auto pilsētas satiksmes sastrēgumos.

Ir aprēķināts, ka braucēji Rīgā sastrēgumos vidēji pavada 5 dienas un 6 stundas gadā, Viļņā – 6 dienas un 23 stundas, savukārt Tallinā – 5 dienas un 11 stundas.

Ja jūsu automašīnai ir “start-stop” sistēma, apstājoties pie luksofora, dzinējs automātiski izslēdzas un degvielas patēriņš tiek pārtraukts. Parēķiniet, cik daudz varat ietaupīt, šajā laikā nepatērējot degvielu!

Nākotnes auto

Viss liecina, ka nākotne piederēs videi draudzīgajiem elektroauto, kas, tehnoloģijām strauji attīstoties, kļūs arvien autonomāki. Eiropā līdere pārejā uz elektroauto neapšaubāmi ir Norvēģija. Jau 2019. gada martā teju 60% no šajā Skandināvijas valstī pārdotajām jaunajām automašīnām bija elektromobiļi, un līdz 2025. gadam tā plāno pilnībā pārtraukt tirgot automašīnas ar fosilās degvielas dzinējiem. Berlīnē 2021. gada jūlijā tiks atklāta tehnoloģiski vismodernākā elektromobiļu ražotne pasaulē – “Tesla Gigafactory”. Visi lielākie auto ražotāji jau ir nākuši klajā saviem elektrisko automašīnu modeļiem un turpina attīstīt jaunus, un, ja šobrīd uz pasaules ceļiem ir aptuveni 5 miljoni elektromobiļu, tad tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadam to skaits būs pieaudzis jau līdz 130 miljoniem.

  • Arī Baltijas valstis jau līdz šīs desmitgades beigām pieredzēs būtisku elektroauto skaita pieaugumu. Prognozes rāda, ka Latvijā 2030. gadā būs jau ap 30 000 elektrisko automašīnu.

Rūpes par vidi

Vīzija par klimata neitralitātes panākšanu Eiropas Savienībā līdz 2050. gadam nozīmē, ka šī mērķa sasniegšanai būs nepieciešama nopietna transporta pārstrukturēšana.

Pāreja uz elektriskajām automašīnām tiek uzskatīta par vienu no noteicošajiem faktoriem siltumnīcas gāzu emisijas samazināšanā, jo elektroauto izmanto 100% no atjaunojamiem resursiem ražotu enerģiju, kamēr tradicionālās automašīnas ar benzīna un dīzeļa dzinējiem – fosilo degvielu, kas turpina atmosfērā emitēt CO2.

Varētu šķist, ka arī hibrīdautomašīnas ir videi draudzīgas. Bet tas atbilst patiesībai tikai daļēji: ja hibrīdauto braucot izmanto tikai elektriski uzlādējamo akumulatoru, tad tā patiesi ir, taču, pārslēdzoties uz degvielas dzinēju, tās ražo tikpat daudz kaitīgo izmešu kā tradicionālās automašīnas.

Sagaidāms, ka nākotnē automašīnas, pateicoties dažādām inovatīvām lietotnēm, spēs arī pašas rūpēties par vidi. Piemēram, auto ar benzīna vai hibrīda dzinēju varēs automātiski izvēlēties videi draudzīgāko maršrutu: ekoloģiskā maršruta meklēšanas sistēma ieteiks maršrutus, kuros tiks patērēts mazāk degvielas.

Bezmaksas stāvvietas un zemāki nodokļi

Stāvvietas pilsētā ir zelta vērtē, bet elektromobiļu vadītāji var izmantot bezmaksas stāvvietas visā Igaunijā, Rīgā, Liepājā, Viļņā un ar īpašajām elektromobiļu reģistrācijas numurzīmēm – arī Kauņā, Klaipēdā, Paņevežā, Šauļos un Neringā. Tādēļ izbaudiet šo iespēju! Turklāt elektromobiļi kļūst aizvien autonomāki un sagaidāms, ka drīzumā tie spēs stāvvietā noparkoties paši.

Jūsu elektromobilis pats uzlādēsies, kamēr jūs strādāsit, iepirksities vai atpūtīsities pilsētas centrā. Taču ne tikai tur – uzlādes infrastruktūrai attīstoties, arvien pieaugs publisko uzlādes staciju skaits arī ārpus pilsētām.

Piemēram, Latvijas teritorijā šobrīd ir uzstādītas vairāk nekā 70 ātrās uzlādes stacijas, kas ļauj veikt elektroauto uzlādi ik pēc 50–70 km, bet līdz 2021. gada beigām plānots izvietot jau divtik – 150.

Bet tas nav viss – videi draudzīgām automašīnām tiek arī piešķirtas nodokļu atlaides un citas priekšrocības. Piemēram, Latvijā par elektromobiļiem nav jāmaksā reģistrācijas nodeva un tie ir atbrīvoti no nodokļiem. Lietuvā elektromobiļi un automašīnas, kuru CO2 emisijas nepārsniedz 130 g/km, ir atbrīvotas no auto reģistrācijas nodevas. Savukārt Igaunijā pilnībā elektrisku automašīnu vai busiņu iegādei iedzīvotāji var saņemt 5000 eiro lielu atbalstu, ja automašīnas cena nepārsniedz 50 000 eiro. Tāpat elektroautomobiļiem ir arī ievērojami zemākas tehnisko apkopju izmaksas. Ja esat izlēmuši iegādāties elektromobili, izpētiet, kādas priekšrocības jums pienākas, jo tā varat jūtami samazināt auto izmaksas.

  • Savukārt par izdevīgiem finanšu risinājumiem, kas pieejami videi draudzīgiem auto, lasiet šeit.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?