4. sep, 2020

Krāsu psiholoģija: kā to pielietot uzņēmuma komunikācijā?

Krāsām mūsu ikdienā ir ļoti liela un bieži nenovērtēta loma. Ikviens izjūt apzinātas vai neapzinātas simpātijas vai, gluži pretēji, antipātijas pret noteiktām krāsām, un tās mūs vada, izvēloties apģērbu, interjera priekšmetus un citus produktus. Krāsu simbiozi ar cilvēku sajūtām veiksmīgi var pielietot arī mārketinga komunikācijā. Kādas krāsas izmantot savā zīmola komunikācijā un no kurām labāk izvairīties?

Krāsai ir nozīme!

Krāsu psiholoģija ir psiholoģijas zinātnes apakšnozare, kas pēta krāsu nozīmi cilvēka sajūtu ierosināšanā. Tā arī palīdz izzināt konkrētus cilvēka rīcības cēloņus ilgākā laika periodā, piemēram, pirkumu paradumu veidošanos.

Pētījumi pierāda, ka līdz pat 90% gadījumu cilvēku lēmumus un vērtējumus iespaido krāsas. Noteiktas krāsas, kas izmantotas produktu dizainā, iepakojumā, reklāmā, arī ražotāja zīmolā un mājaslapā, var mūs pamudināt iegādāties tos produktus un uzklikšķināt uz tā zīmola ikonas, kas mūs piesaista visvairāk.

Krāsu uztvere visiem cilvēkiem nav identiska – to ietekmē daudzi faktori, toskait arī vecums, dzimums, dzīvesvieta un pieredze.

Veiksmīga krāsu izvēle zīmolvedības un mārketinga profesionāļiem var palīdzēt gan esošo, gan eventuālo klientu uztverē veidot konkrētu emociju un asociāciju kopumu, proti, vēlamo zīmola tēlu. Tieši tādēļ ir ļoti svarīgi apzināties krāsu ietekmi un nozīmi.

Sarkans

Sarkanā krāsa ir visintensīvākā no visas krāsu paletes. Mārketinga speciālisti to mērķtiecīgi izmanto uzmanības piesaistīšanai – piemēram, interneta veikalos šo krāsu bieži lieto pogai “pirkt tagad”(“buy now”). Tā tiek asociēta ar enerģiju, kustību, pamudinājumu, satraukumu, steidzamību, spontanitāti un kaislību, līdz ar to labi noder izpārdošanu laikā. Sarkanā krāsa arī stimulē dažādas fiziskas sajūtas, toskait ēstgribu, tādēļ ir plaši pārstāvēta ēdināšanas uzņēmumu komunikācijā.

  • Sarkano izmanto tādi populāri zīmoli kā “YouTube”, “Coca-Cola” un vietējais zīmols “Laima”. Lai arī minētie zīmoli pārstāv dažādas uzņēmumu kategorijas un to komunikācija ir atšķirīga, tie visi izmanto šo krāsu emociju, impulsu un sajūtu veicināšanā: “Youtube” – lai mudinātu patērēt vietnes saturu un atskaņot video, bet “Coca-Cola” un “Laima” – lai rosinātu apetīti.

Melns

Melnā krāsa mūsu uztverē asociējas ar autoritāti, varu, stabilitāti, inteliģenci un spēku. Melns ir vispiemērotākais drukātam tekstam, jo to ir visvieglāk salasīt. Savas pārlaicīgās elegances dēļ šī krāsa ir visai izplatīta modes zīmolu komunikācijā. Akcentējot izsmalcinātību, zīmoli nereti izvēlas arī melnbaltus foto mājaslapas fona attēlam. Taču jāpatur prātā, ka pārlieku liela melnās krāsas izmantošana koncentrētā vai ierobežotā laukumā, piemēram, vienā iepakojumā vai mājaslapas sadaļā, var radīt nomācošu iespaidu, savukārt, izmantota kontrastam, tā var vairot skumju un dusmu izjūtas.

  • Melnu toni savam zīmolam izvēlējušies, piemēram, sporta apģērbu zīmols “Nike” un modes zīmols “Chanel”, arī iecienītais Latvijas dabiskās kosmētikas zīmols “MÁDARA cosmetics”.

Pelēks

Pelēks simbolizē neitralitāti, mieru, balansu, praktiskumu un solidaritāti. Līdzīgi kā ar melno krāsu, arī pārlieku liela pelēkā toņu koncentrācija var vairot nevēlamas izjūtas – skumjas, nenozīmīguma un zaudējuma izjūtu, depresiju. Krāsu psiholoģijā pelēkais simbolizē kompromisu – tas ir starp baltu un melnu, ne gaišs, ne tumšs. Pelēkajam tonim krāsu skalā tuvojoties melnajam, tā raisītās asociācijas kļūst arvien dramatiskākas. Taču kopumā pelēkā tonalitāte ir neitrāla – ja citas krāsas mēdz asociēt ar konkrētām spilgtām emocijām, tad pelēkā tādas neizsauc, paliekot introverta un atturīga.

  • Šo krāsu izmanto tādi zīmoli kā tehnoloģiju gigants “Apple”, tiešsaistes enciklopēdija “Wikipedia” un auto ražotājs “Honda”.

Zaļš

Zaļā krāsa cilvēkiem lielākoties asociējas ar dabu – zāli, mežu, koku lapotnēm. Tā arī iedarbojas līdzīgi kā daba – nomierina, atslābina un dāvā atpūtu, tālab to plaši izmanto dabai draudzīgu un ilgtspējīgu produktu dizainā un dabas aizsardzības komunikācijā.

Šī krāsa, iespējams, ir sasniegusi visaugstāko virsotni krāsu psiholoģijas mārketinga kontekstā, jo teju pieprasa, lai to savā zīmolvedībā un produktu mārketingā izmantotu visi dabai draudzīgās un eko produkcijas ražotāji. Tādējādi apzīmējums “zaļš zīmols” visbiežāk attiecas ne tikai uz zīmola pārstāvētajām vērtībām, bet arī uz dizainu.

  • Savā zīmola komunikācijā šo krāsu izvēlējušies tādi ievērojami savu jomu spēlētāji kā populārzinātnisks televīzijas kanāls “Animal Planet”, lietotne “WhatsApp”, “Latvijas Zaļais punkts”.

Zils

Šī krāsa raisa ļoti dažādu asociāciju gammu – sākot no gaišzilajiem toņiem, kas saistās ar dzidrām debesīm, svaigu gaisu un bērnu rotaļlietām, līdz tumšzilajiem, kas simbolizē līderību, pieredzi, zināšanas un uzticamību. Atkarībā no konteksta un uztvērēja sajūtām zilā krāsa apkārtējā vidē vieš miera, harmonijas, lietišķības un drošības sajūtu, bet tās pārmērs var arī raisīt skumjas un radīt aukstuma iespaidu.

  • Zilā krāsa ir visai iecienīta dažādu tehnoloģiju uzņēmumu komunikācijā –dažādus zilā toņus izvēlējušies sociālo tīklu milži “Facebook” un “Twitter”, auto ražotājs “Volkswagen”, elektronikas uzņēmums HP un tehnoloģiju uzņēmums IBM.

Dzeltens

Dzeltenā krāsa lielākoties asociējas ar sauli, prieku un optimismu. Mārketinga komunikācijā tā iemieso mundrumu, dzīvesprieku, siltumu, rotaļīgumu, atvērtību komunikācijai un izzinātkāri. Kā noteicošā vai akcenta krāsa tā ir ļoti noderīga uzmanības piesaistei – piemēram, komunikācijas materiālos, uzsākot sarunu ar klientu.

  • Dzeltenā toņi asociējas arī ar gataviem augļiem, gardu ēdienu un labi pavadītu laiku, tāpēc to savā mārketingā plaši izmanto arī ēdināšanas uzņēmumi, piemēram, “McDonalds” un “SubWay”.

Balts

Svarīgi atcerēties, ka krāsu psiholoģiskā uztvere dažādās valstīs un pasaules reģionos var būtiski atšķirties. Tā, piemēram, balts Rietumu kultūrā simbolizē tīrību, skaidrību un mieru un visbiežāk tiek asociēts ar kāzām un medicīnas iestādēm. Turpretī daudzās Austrumu kultūrās baltā krāsa simbolizē nāvi un skumjas, tāpēc bieži tiek izmantota bērēs un citos sēru rituālos.

Pārsvarā baltā krāsa cilvēkos raisa asociācijas ar tīrību un drošību. To plaši izmanto teju visos komunikācijas virzienos kā fonu, vai rāmi zīmola nosaukuma izcelšanai uz krāsaina fona, kā arī akcentam kontrastam un līdzsvaram, jo materiāli bez jebkāda toņa baltās krāsas klātbūtnes var raisīt nomācošu sajūtu.

Neaizmirstiet arī krāsu aklos

Aptuveni 8% vīriešu un 0,5% sieviešu pasaulē dzīvo ar redzes pataloģiju, ko sauc par krāsu aklumu jeb daltonismu un tādējādi nespēj atšķirt tādas krāsas kā sarkano, zilo, zaļo un dažos gadījumos arī dzelteno. To ieteicams ņemt vērā, piemēram, veidojot krāsu salikumu sava uzņēmuma mājaslapā, “Facebook” ierakstos vai e-vēstulēs. Visbiežāk daltonisms ietekmē tieši sarkanā toņa uztveri. Ja ar šo krāsu vēlaties pievērst īpašu uzmanību vai brīdināt, tad neaizmirstiet pievienot arī paskaidrojošu informāciju tiem, kas krāsas neuztver.

Ar īsto paleti pretī mērķiem

Gudri piemeklēta krāsu palete jūsu zīmolu var izcelt konkurentu pūlī kā veikala plauktā, tā arī sociālo mediju un interneta komunikācijā.

Pētījumi ir pierādījuši, ka mūsu smadzenes dod priekšroku labi atpazīstamiem zīmoliem un to izvēlētajai krāsu paletei, kas padara krāsu izvēli par ļoti nozīmīgu aspektu, veidojot vai atjaunojot sava zīmola identitāti.

Latvijas tirgū ik gadu ienāk tūkstošiem jaunu uzņēmumu, līdz ar to zīmola identitāte un atpazīstamība kļūst arvien nozīmīgāka. Tāpēc ir vērts pārliecināties, vai jūsu zīmola krāsas iemieso vēsti, ko vēlaties paust, un uzrunā vēlamo mērķauditoriju!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?