18. mai, 2020

Noderīgas tehnoloģijas uzņēmējiem: Kristapa Skuteļa ieteikumi

Grūti spriest par to, kāda bija dzīve iepriekšējo ievērojamo pandēmiju laikos, taču šobrīd redzams, cik ļoti mūsu ikdienu atvieglo tehnoloģijas. Daudzās profesijās mēs bez būtiskiem ierobežojumiem varam turpināt strādāt no mājām un ar interneta starpniecību iespējams nodrošināt arī fizisko produktu tirdzniecību, varam attālināti mācīties un pat apmeklēt konferences. Tāpat ir skaidrs, ka daļa no šajā laikā ieviestajām biznesa izmaiņām paliks spēkā arī pēc tam, kad atgriezīsimies ierastajā darba un dzīves režīmā.

Šajā rakstā tehnoloģiju eksperts un tehnoloģiju bloga Kursors.lv idejas autors un galvenais redaktors Kristaps Skutelis ir apkopojis rīkus, kas var lieti noderēt uzņēmējiem efektīvāka darba organizēšanai.

Optimizējam informācijas ieguves procesu

  • Feedly (bezmaksas). Ikdienā mēs sekojam tiem medijiem un savas jomas informatīvajiem avotiem, kam uzticamies, – lai spētu aptvert pasaulē un profesionālajā jomā notiekošo un pieņemt vislabākos lēmumus. Tomēr daudzu tīmekļa vietņu atsevišķa apmeklēšana, lai aplūkotu, vai tajās ir publicēts kas jauns, ir laikietilpīga un neproduktīva. Kā būtu, ja ziņas pašas nāktu pie mums? To var paveikt ar Feedly rīku. Tajā varat pievienot jūs interesējošos informācijas avotus un vēlāk izmantot to kā centralizētu vietni, kur var ērti apskatīties visus jaunumus vienuviet. Līdzīgs risinājums ir Fliboard, kas ir vizuāli krāšņāks un piedāvā arī speciāli atlasītu kvalitatīvu saturu par dažādām dzīves un biznesa jomām.
  • Amazon Kindle Šajā laikā nevajadzētu piemirst arī grāmatu lasīšanu, un te var lieti noderēt grāmatas digitālā formātā jeb e-grāmatas. Pasaulē lielākais e-grāmatu tirgotājs Amazon piedāvā plašu satura klāstu un arī Kindle e-grāmatu lasītājus – speciālas ierīces, kas lasīšanu padara vienkāršāku un ērtāku. Ja izmantojam Apple mobilās ierīces, tad plašs grāmatu klāsts ir pieejams arī lietotnē Books. Ja meklējam e-grāmatas latviešu valodā, tad ir vērts apskatīties 3td e-grāmatu bibliotēku. Tajā no četrām Latvijas grāmatu izdevniecībām pieejami jau vairāki simti grāmatu, un tās var lasīt bez maksas.
  • Google Podcasts (bezmaksas). Ceļā uz darbu vai mājām varat lietderīgi izmantot laiku, klausoties podkāstus. To klāsts ir ļoti plašs, un tajā katrs spēs atrast sev interesantu saturu gan par biznesa, gan kultūras un izklaides tēmām.

Papildus tehniskajiem podkāstiem Kristaps klausās arī Džo Rogana (Joe Rogan) sarunas ar interesantiem cilvēkiem.

Starp citu, daudz interesantu raidījumu podkāstu formātā ir sagatavojis arī mūsu Latvijas Radio. Google Podcasts var lietot Android, iPhone telefonos, kā arī no datoriem. Tāpat podkāsti ir klausāmi arī Spotify un Podcasts lietotnēs Apple ierīcēs.

Visu lielo lietu pamatā ir darbs

Ja vien veicamo darbu un apstrādājamās informācijas specifika neuzliek būtiskus ierobežojumus, Kristaps aicina izmantot populāros datu uzglabāšanas un dokumentu apstrādes mākoņservisus.

  • Datu uzglabāšana tīmeklī. Uzņēmuma darbības gaitā rodas dati, piemēram, dokumenti, kurus vajag kaut kur droši uzglabāt un padarīt koplietojumus. Šobrīd populārākie datu uzglabāšanas mākoņservisi ir Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, Box vai mūsu pašu Failiem.lv, ja var noderēt vietējais atbalsts un saskarne latviešu valodā. Visi šie datu uzglabāšanas mākoņservisi piedāvā lētu iespēju uzglabāt lielus datu apjomus tīmeklī, kā arī droši un ērti ar tiem padalīties ar citiem cilvēkiem – kolēģiem, partneriem un klientiem.
  • Dokumentu apstrāde. Teju ikviens uzņēmums savas darbības gaitā strādā ar dokumentiem un arī tos var ērti daļēji vai pilnībā apstrādāt tiešsaistē. Apple, Google Docs un Microsoft Office 365 datu uzglabāšanas mākoņservisos ir iestrādāti dokumentu aplūkošanas un rediģēšanas rīki, kas ļauj ātri izveidot dokumentus, tos kopā apskatīt un labot. Mūsdienās vairs nav iedomājama situācija, kad nevaram piekļūt kādam dokumentam, jo tas palicis uz kāda fiziska datora, kas ir izslēgts vai sabojājies. Tāpat arī vairs nav nepieciešams datorā uzstādīt atsevišķu biroja programmatūru, jo lielā daļā gadījumu pilnībā pietiks ar tīmekļa risinājumiem. Tāpat arī apmaksas modelis nu ir no viena fiksēta maksājuma par licences iegādi pārgājis uz ikmēneša abonentmaksu. Lai mēs varētu ērti parakstīt dokumentus ar drošu digitālo parakstu, varam izmantot eParaksta oficiālo vietni vai Dokobit servisu, kas ir veidots tieši uzņēmējiem.
  • Videokonferences. Tā kā šobrīd ir būtiski ierobežotas pulcēšanās iespējas, tad tikšanās varam ērti aizvadīt attālināti, izmantojot videozvanus. Šajā jomā ir pieejami daudz un dažādi rīki, no kuriem populārākie ir Zoom, GoToMeeting, Google Hangouts un Microsoft Teams, taču joprojām pavisam labi darbojas arī vecais labais Skype. Starp citu, ar Skype var tiešsaistes videozvanu izveidot pat bez Skype programmas uzstādīšanas datorā.
  • Projektu vadība. Ērtai projektu vadībai tīmeklī ieteicams apskatīt tādus rīkus kā Asana, Basecamp, Avaza vai Zoho Projects. Starp citu, ir vērts izpētīt pamatīgāk Zoho piedāvājumu, jo tas ietver daudz un dažādus uzņēmējiem noderīgus rīkus. Piemēram, Zoho. Kursors.lv nodrošina e-pastu servisu jau gadiem un pilnīgi bez maksas.

Atslodze miesai un prātam

  • Miesas un gara veselība. Mēs visi labi zinām, ka veselā miesā dzīvo vesels gars, un arī šajā ziņā mums var lieti noderēt tehnoloģijas. Populārākie sportošanas servisi ir Endomondo, Strava  un RunKeeper. Savienojiet šīs lietotnes ar savu viedpulksteni un ļaujiet tehnoloģijām fiksēt jūsu sportiskās aktivitātes un motivēt jūs kustēties biežāk un aktīvāk. Tā kā esam braši iesoļojuši gada saulainajā periodā, tad varam izbaudīt Latvijas dabas takas, un tās ir ērti apkopotas vietnēs dodies.lv un mobilajā lietotnē Dabas tūrisms. Kad miesa kārtībā, varam sakārtot arī savu prātu, un te eksperts iesaka izmēģināt populāro meditācijas lietotni Headspace. Starp citu, vai zinājāt, ka attiecību uzlabošanas lietotne Asya ir radīta Latvijā?

Šie ir tikai daži rīki un servisi, ko Kristaps ir izmēģinājis un atzīst par noderīgiem, bet pastāv vēl simtiem un tūkstošiem citu. Vairums no tiem vismaz kaut kādu daļu savas funkcionalitātes piedāvā par velti, un tā ir lieliska iespēja tos izmēģināt un saprast, vai tie derēs tieši jūsu situācijā. Bet doma ir skaidra – tehnoloģijām ir jāstrādā un tās strādā mūsu labā!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?