23. apr, 2020

Palīdzēsim palikt mājās: uzņēmējus aicina sadarboties

Ārkārtas situācijās sadarbība ir īpaši svarīga. Pašlaik, lai mazinātu Covid-19 izplatību, atbalsts nepieciešams mājas karantīnā esošajiem, kā arī ģimenēm, kuras situācija skārusi vissmagāk, atstājot bez ikmēneša ienākumiem. Palīdzības organizācijas aicina sadarbībai atsaukties uzņēmumus ārpus Rīgas. Viena no aktuālākajām vajadzībām šobrīd ir transporta pakalpojumi pirmās nepieciešamības preču piegādei, taču noderīga būs arī jebkāda cita palīdzība.

Lai iedzīvotāji karantīnā, kā arī cilvēki no riska grupām savas un citu drošības labad varētu palikt mājās, viņiem atbalstu sniedz palīdzības organizācijas “Paliec mājās” un Latvijas Samariešu apvienība. Brīvprātīgo kustības “Paliec mājās” platforma www.paliec-majas.lv marta vidū radās Swedbank atbalstītajā virtuālajā hakatonā “HackForce” koronavīrusa radīto problēmu risināšanai. Ar bankas tālāku finansējumu kustības administratīvo izdevumu segšanai – platformas attīstībai un mērķa grupu apziņošanai – “Paliec mājās” kļuvusi par nacionāla mēroga kustību –tīklu, kurā iesaistījušies jau teju 700 brīvprātīgo, kas palīdz cilvēkiem ar pirmās nepieciešamības preču iegādi un piegādi, kā arī citu ikdienas vajadzību risināšanu.

Savukārt Latvijas Samariešu apvienība savas brīvprātīgo programmas “Palīdzēsim palikt mājās” ietvaros palīdz ar pārtikas piegādi līdz mājas durvīm tiem cilvēkiem, kuriem objektīvu iemeslu dēļ ir jābūt pašizolācijā, bet par pārtiku paši var samaksāt. Savukārt tām ģimenēm, kuras esošajā situācijā ir zaudējušas darbu un ienākumus, negaidīti nonākušas trūkumā, palīdz Samariešu Pārtikas banka "Paēdušai Latvijai". Tās ietvaros tiek sagatavotas bezmaksas palīdzības pārtikas pakas. Palīdzot vairāk nekā 2000 trūkumā nonākušiem cilvēkiem, aizvadītā mēneša laikā Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas banka piegādājusi 800 pārtikas paku visā Latvijā.

“Ik dienas saņemam arvien vairāk jaunu pieteikumu: ja iepriekš mēnesī bija nepieciešams ap 600–700 pārtikas paku, tad tagad – vismaz 1000,” norāda Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Baiba Pare.

Ir bijušas dienas, kad saņemti pat 60 pieteikumi no ģimenēm vai senioriem, kas meklē palīdzību. Krīzes skarto atbalstam organizācijai pievienojušies 150 jauni brīvprātīgie.

Noderēs jebkāda palīdzība

“Ziedojumi ir dažādi, un visi ir ļoti noderīgi. Tiem nav obligāti jābūt tūkstošiem eiro, taču nereti cilvēki kautrējas – ja nevaru ziedot lielu naudu, nav vērts nemaz sākt. Tā nav. Ikviens uzņēmums var sniegt savu ieguldījumu, kuru mēs ļoti novērtēsim. Piemēram, pagājušonedēļ divi uzņēmumi no Kurzemes ziedoja dezinfekcijas līdzekļus pensionāriem, lauksaimnieki aktīvi ziedo izaudzēto – kartupeļus un citas pārtikas preces, Latvijas mednieku savienība – gaļas konservus,” stāsta Baiba Pare un piebilst – jo vairāk atbildīgu uzņēmumu Latvijā, jo lielākam skaitam cilvēku iespējams palīdzēt. “Lielākoties lūgumi pēc palīdzības nāk no ģimenēm, kuru apgādnieki strādājuši zemu atalgotu darbu, ar grūtībām spējuši izdzīvot no algas līdz algai un nu, darbu zaudējuši, palikuši bez jebkādiem ienākumiem. Mēs novērtējam jebkāda veida atbalstu. Ja uzņēmējs vēlas palīdzēt, bet nav īsti drošs par atbalsta veidu, aicinām sazināties ar mums – kopā noteikti atradīsim labāko iespēju.”

Svarīgs arī informatīvais atbalsts

“Paliec mājās” pārstāve Inese Vaivare stāsta, ka ar viņiem uzņēmumi lielākoties sazinās tad, ja vēlas atbalstīt brīvprātīgo kustību kopumā. Šobrīd visplašākā sadarbība izveidojusies ar uzņēmumiem, kas var palīdzēt ar informācijas izplatīšanu – namu apsaimniekotājiem, piemēram, “Rīgas namu pārvaldnieku” un “Latvijas namsaimnieku”, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, kas savos informācijas kanālos pastāsta iedzīvotājiem arī par brīvprātīgo kustību. “Informatīvais atbalsts mums ir ļoti nozīmīgs, jo tas palīdz sasniegt cilvēkus, kam palīdzība patiešām var būt nepieciešama,” skaidro Inese Vaivare.

Daļa uzņēmumu nāk ar konkrētu vēlmi atbalstīt noteiktas mērķa grupas, piemēram, šobrīd izveidota atsevišķa sadaļa “Atbalsts medicīnas darbiniekam”, kur pieejama informācija par uzņēmumu piedāvājumiem, kā arī uzņēmumi paši var pieteikt savu palīdzību.

  • Saziņai ar brīvprātīgo kustību “Paliec mājās” – tālr. 25661991 un e-pasts .

Uzdāvini pārtikas pakai riteņus!

Lai palīdzība varētu sasniegt tos, kam tā ir nepieciešama, uzņēmumi aicināti ziedot ne tikai izdzīvošanai nepieciešamās lietas, bet arī pakalpojumus, kas atvieglotu vai padarītu drošāku atbalsta procesu. Tā, piemēram, ar Swedbank atbalstu samariešu brīvprātīgie ir nodrošināti ar pārnēsājamiem norēķinu termināļiem, lai cilvēki par piegādātajiem produktiem varētu norēķināties ar maksājumu karti. “Tas ir jauns pakalpojums, ko esam izveidojuši tieši krīzes laikā: Samariešu apvienības brīvprātīgo koordinators reģistrē visus ienākošos zvanus, izvērtē atbalsta nepieciešamību un nosūta brīvprātīgos palīdzēt produktu iegādē un piegādē. Piegāde ir bez maksas, cilvēkam jāsamaksā tikai par produktiem pēc veikalā izdotā norēķinu čeka,” stāsta Baiba Pare. Līdzīgi strādā arī brīvprātīgo kustība “Paliec mājās”, sazinoties ar katru palīdzības lūdzēju un atrodot veidu, kā visātrāk un vienkāršāk uzdevumu paveikt.

Kā norāda abu palīdzības organizāciju pārstāves, visbiežāk brīvprātīgo palīdzību lūdz tieši seniori, kas savas drošības dēļ ir pašizolējušies un paši nevar sagādāt nepieciešamās pārtikas preces vai nepietiekamo digitālo prasmju dēļ attālināti samaksāt rēķinus.

Palīdzības ķēdē svarīgs posms ir tieši transporta pakalpojumi, lai pārtikas pakas un citas lietas nonāktu līdz adresātam.

Latvijas Samariešu apvienība darbojas jau 28 gadus, un viena no jomām, kas īpaši aktuāla arī Covid-19 krīzes laikā, ir pārtikas paku sarūpēšana un nogādāšana trūkumā nonākušām ģimenēm. “Šobrīd mūsu Pārtikas banka ar 40 sadarbības organizāciju lielu tīklu Latvijā saņem ārkārtīgi daudz pieteikumu no cilvēkiem, kas palikuši bez darba un ienākumiem un kuriem nav nekādu naudas uzkrājumu. Šiem cilvēkiem palīdzam ar bezmaksas pārtikas pakām. Diemžēl daudzas vietējās organizācijas šobrīd nevar nokļūt Rīgā, lai nogādātu pārtikas pakas savā reģionā, tāpēc īpaši aicinām atsaukties uzņēmējus, kuri varētu ar to palīdzēt.

Iespējams, jūs ikdienā vedat uz Rīgu preces, bet mājās atgriežaties ar tukšāku automašīnu un varat mums palīdzēt nogādāt ziedojumus reģionālajām organizācijām,” Baiba Pare pauž cerību un aicina par sadarbības iespējām interesēties

  • pa tālruni 22033700
  • savukārt ar ziedojumu izdales vietām reģionos iepazīties šeit.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?