9. feb, 2021

Swedbank atbalstītais prototipu izstrādāšanas atbalsta fonds “Prototron” astoņās komandās iegulda 120 tūkstošus eiro

Izaicinošais 2020. gads latviešus un igauņus ir mudinājis izgudrot - Prototron tika iesniegtas vairāk nekā 500 idejas, un pavisam nesen tika paziņoti rudens programmas uzvarētāji - 8 komandu starpā tika sadalīta rekord liela summa, kas ir 120 000 eiro. Prototron tika iesniegtas vairāk kā 130 idejas no Latvijas, TOP50 vidū iekļuva 14 komandas no Latvijas, un uzvarētāju laurus plūca 2 Latvijas komandas - “Cellboxlabs” un “PurOceans”.

Līdz šim Prototron ir finansējis 86 komandas ar 1,05 miljoniem eiro un pēc Prototron beigšanas komandas kopā ir piesaistījušas 34 miljonu eiro finansējumu. 2020. gadā Prototron kļuva par Igaunijas un Latvijas fondu, un COVID-19 dēļ abas kārtas notika digitāli.

“Mums Swedbank ir svarīgi tiekties pēc jauniem veidiem un formātiem kā atbalstīt tehnoloģiju un uzņēmējdarbības sektorus, lai ieviestu inovatīvus risinājumus, attīstītu Latvijas ekonomiku un padarītu mūsu klientu ikdienu drošāku un vienkāršāku. Viens no instrumentiem, lai to panāktu ir atbalstīt jaunas idejas, īpaši ar fokusu uz ilgtspējīgiem risinājumiem. "

"Mēs ar lielāko prieku atbalstam Prototron programmu, jo redzam, ka tā ir panākusi lieliskus rezultātus, atbalstot vairāk kā 4200 jaunās idejas ar gandrīz 1 milj. eiro kopš 2012.gada. Šī gada Prototron programmā tika apkopotas lieliskas idejas, kuras plānojam atbalstīt arī turpmāk, nodrošinot brīvu pieeju Swedbank koprades telpām, jaunuzņēmumu ekosistēmai un pasākumiem, “ stāsta Dāvis Kurēns, Swedbank koprades telpas vadītājs.

Prototron 2020 rudens kārtas uzvarētāji:

Cellboxlabs - 20 000 eiro. Komanda izstrādā orgānu mikroshēmas, kas mazā mērā atdarina cilvēka zarnu ārpus ķermeņa, ko sauc par zarnu uz mikroshēmām un šo mikroshēmu audzēšanas instrumentu, kas ļauj farmācijas, pārtikas un kosmētikas uzņēmumiem pārbaudīt savus produktus mikrobiomā precīzāk, efektīvāk un drošāk.

PurOceans - 15 000 eiro. Pasaulē pirmais videi draudzīgais CleanTech, kas nekaitīgi attīra ūdenstilpes pamatni no eļļas un mikro-plastmasas piesārņojuma un atjauno dziļūdens savvaļas dzīvību.

Litegrav.AI - 20 000 eiro. Viņi izstrādā nelielu, inkubatoram piemērotu mikrogravitācijas simulatoru, kura mērķis ir fundamentālie pētījumi, kas nodrošina jaunu vadības algoritmu pār esošajiem risinājumiem un ir saderīgs ar plašu pētījumu instrumentu klāstu.

Raiku - 20 000 eiro. Lētākā bioloģiski pārstrādājamā alternatīva plastmasas burbuļplēvei, kas izgatavota no kokrūpniecības atkritumiem. Jāmin, ka komanda ieguva arī īpašo balvu no coModule.

Softrobot - 20 000 eiro. Viņi ir radījuši robota cilvēka ķermeni, sākot no dzemdes kakla. Iedomātais robotu korpuss izskatās dabiski un jūtas dabiski, un tas uzlabo veselības aprūpes studentu simulācijas apmācību.

Neurosalience - 10 000 eiro. Komanda izstrādās instrumentu demences agrīnai noteikšanai no datortomogrāfijas, kas ļauj privātajiem veselības aprūpes uzņēmumiem samazināt ar pacientiem saistītās izmaksas un uzlabot klientu dzīves kvalitāti.

Solaride - 10 000 eiro. Lietotne, kas satur inteliģentas informācijas sistēmas algoritmu, ko var integrēt jūsu automašīnu programmatūrā, kas paredz elektrisko transportlīdzekļu enerģijas patēriņu, apstrādājot lielos datus.

Parcelsea - Samsung īpašā balva 5 000 eiro apmērā. Šī komanda nakusi klajā ar viedu pastkasti, kas ļauj kurjeriem piegādāt pakas drošā veidā bez kontakta.

Prototron vadošais partneris un īstenotājs Latvijā ir Buildit Accelerator, un Prototron norises tiek īstenotas ar Swedbank Latvija un citu partneru atbalstu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?