13. jan, 2022

Senās tradīcijas satiekas ar mūsdienu zaļajiem risinājumiem – top apjomīgs saules paneļu projekts Engurē

Arvien biežāk tiek novērots, ka arī Latvijā uz tradīcijām balstīti uzņēmumi uzņēmējdarbībā ievieš mūsdienīgus un dabai draudzīgus risinājumus. Zivju pārstrādes uzņēmums “Unda’’ sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power”, “Swedbank” un Lauku atbalsta dienestu pagājušā gada izskaņā uzsācis apjomīga saules paneļu projekta realizāciju Engurē. Projekts būtiski iezīmē to, kā zivju pārstrādes uzņēmums, kas Engurē turpina ražot zivju produkciju pēc pagājušā gadsimta sākumā iedibinātām tradīcijām, spēj integrēt savos ražošanas procesos mūsdienīgus un alternatīvus zaļos risinājumus.

Projektā uz zemes plānots uzstādīt 630 saules paneļus ar kopējo sistēmas jaudu 236 kW, kas uzņēmumam ik gadu saražos vismaz 226 300 kWh. Visa saražotā zaļā elektroenerģija tiks izmantota uzņēmuma pašpatēriņam, kas nodrošinās tuvu 20% no uzņēmuma kopējā elektroenerģijas patēriņa. Darbs pie saules paneļu projekta realizācijas ir jau uzsākts. Uzņēmums ir apņēmības pilns saules paneļu parku pabeigt jau šā gada pavasarī, aktīvajā saules paneļu ražošanas sākuma posmā, lai jau pilnvērtīgāk savos ražošanas procesos izmantotu zaļo enerģiju.

Zivju konservu ražošana Engurē notiek jau kopš 1907. gada. Pārņemot tradīcijas, 1992. gadā tika nodibināts zivju konservu ražošanas uzņēmums SIA “Unda”. Uzņēmums pēdējos gadus ražošanas procesos cenšas ieviest zaļus un mūsdienīgus risinājumus, kas būtu dabai draudzīgāki. 2020. gadā SIA “Unda” veica pāreju uz sašķidrināto dabasgāzi, kas ļāva būtiski palielināt energoefektivitāti, samazināt izdevumus par enerģiju un būtiski uzlabot ietekmi uz vidi. Pēdējos pāris gadus uzņēmums veicis virkni energoefektivitāti veicinošu uzlabojumu ražošanas cehā. Līdz ar to uzņēmuma investīcija zaļās enerģijas ražošanā ar saules paneļiem ir tikai loģisks nākamais solis, kā arī viens no 2021. gada stratēģiskajiem investīciju projektiem.

“Esam atbildīgs uzņēmējs un mums rūp ilgtspējīgi un dabai draudzīgi risinājumi. Kā teikts mūsu vides politikā – Mēs uzņemamies atbildību par savas darbības tiešo ietekmi uz apkārtējo vidi.Jau līdz šim esam aktīvi domājuši par ilgtspēju. Turklāt tas iet roku rokā ar Eiropas Savienības klimata politiku, Eiropas zaļo kursu un mērķi par klimata neitralitāti 2050. gadā. Tādi termini kā videi nekaitīga rūpniecība, energoefektivitāte, tīra enerģija un piesārņojuma novēršana nenoliedzami saskan ar mūsu uzņēmuma filozofiju. Protams, ir arī ekonomiskie apsvērumi, kas ir ne mazāk būtiski. Pašreiz vērojama nebijuša mēroga energokrīze un energoresursu cenas ir ļoti augstas, tāpēc savs saules paneļu parks būtiski palīdzēs uzlabot uzņēmuma konkurētspēju starptautiskā līmenī,” komentē SIA “Unda” valdes priekšsēdētājs Artūrs Bubišs.

Projekts tiek realizēts sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power”, “Swedbank” un Lauku atbalsta dienestu. Kopējās investīcijas projektā ir 165 460,00 EUR.

“Uzņēmēji, kas iegulda ilgtspējīgos risinājumos, ir Latvijas tautsaimniecības nākotne. Zivju pārstrādes uzņēmums “Unda” lieliski parāda to, ka tradīcijām bagātā ražošanā var integrēt arī mūsdienu tehnoloģijas. Un Swedbank mērķis ir būt daļai no šī transformācijas procesa,” saka Lauris Mencis, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs.

“Mums ir patiess prieks redzēt Latvijas uzņēmumus, kuri ar vien vairāk pievērš uzmanību ilgtspējīgiem un pret apkārtējo vidi atbildīgiem ražošanas procesiem. SIA “Unda” ir izcils piemērs tam, kā organizēt savus ražošanas procesus, apvienojot senās tradīcijas ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, tādējādi atbildīgi izmantojot resursus un mazinot radīto ietekmi uz vidi. Esam pārliecināti, ka šis projekts sniegs atbalstu uzņēmuma tālākai attīstībai un dos konkurences priekšrocības kā vietējā, tā arī starptautiskajos tirgos. Apzināmies, ka šā brīža strauji mainīgajos energoresursu tirgus apstākļos uzņēmumiem ir būtiski pārvaldīt riskus, kas saistīti ar izmaksu kāpumu. Realizējot saules paneļu parku, SIA “Unda” spēs daļu nepieciešamās elektroenerģijas ilgtermiņā nodrošināt par nemainīgu cenu. Esam gandarīti, ka šāda veida projektu finansēšanā ir iesaistījusies arī “Swedbank”, kas paver plašākas iespējas uzņēmumiem realizēt tieši atjaunīgo energoresursu projektus,” norāda enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” vadītājs Roberts Samtiņš.

“Ikviens projekts, kurā tiek sasniegti ilgtspējīgi mērķi, tā ir Lauku atbalsta dienesta vērtība. SIA “Unda” ir uzņēmums, kurš spējis turpināt savu izaugsmi un atrast jaunus noieta tirgus arī zivsaimniecības nozarei arī ne tik vienkāršos laikos. Kā tas ir iespējams? Ja ir ekonomiski pamatota ideja, vadība, kura dara visu, lai to ieviestu, un darbinieki, kas tās īsteno. LAD sadarbība ar uzņēmumu vienmēr ir bijusi ļoti veiksmīga, tāpēc ceram, ka arī nākotnē uzņēmums turpinās strādāt tikpat veiksmīgi un īstenos jaunus projektus,” atzīst Lauku atbalsta dienesta direktors Ģirts Krūmiņš.

Par SIA “Unda”:

SIA “Unda” ir zivju pārstrādes uzņēmums Engurē. Strauji augošs eksporta uzņēmums, kas ir dibināts 1992. gadā.  Uzņēmums produkciju eksportē uz 18 valstīm, tajā skaitā uz ASV, Vāciju, Poliju, Spāniju, Portugāli, Japānu, Austrāliju, Jaunzēlandi, Ēģipti, Izraēlu, Ukrainu un citām valstīm. SIA “Unda” ražošanas procesi un kvalitāte atbilst augstākajiem pārtikas standartiem, ko uzņēmums apliecina ikgadējos IFS, BRC un MSC auditos. 2021. gada plānotais apgrozījums ~6,5 miljoni EUR, vidējais apgrozījuma pieaugums pēdējos gados ir 20-30%.

Par “AJ Power” uzņēmumu grupu:

“AJ Power” ir Latvijā lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas vienuviet apvieno plašāko un mūsdienīgāko pakalpojumu portfeli ar pieredzes bagātākajiem enerģētikas ekspertiem. “AJ Power” piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Ar šiem enerģētikas un atkritumu apsaimniekošanas risinājumiem “AJ Power” sniedz iespēju uzņēmumiem iesaistīties aprites ekonomikā. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014. gada, un tās apgrozījums 2019. gadā bija 83 miljoni eiro.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?