10 soļi, kā nostiprināt sevī pārliecību un sasniegt vairāk

Kad esat pārliecināts par sevi, jūs uzticaties saviem spriedumiem un spējām, kā arī iedvesmojat uzticību saviem darbiniekiem, kolēģiem, klientiem un draugiem. Tas ir viens no svarīgākajiem aspektiem, kā gūt panākumus un attīstīties gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Veiksmīgu ieradumu attīstīšana, pagātnes sasniegumu pārskatīšana un konkrētu mērķu noteikšana uzlabos jūsu pašapziņu, kā arī veidos un saglabās pārliecību par sevi ilgtermiņā, kas palīdzēs arī turpmāk attīstīt savu uzņēmumu un iedvesmot cilvēkus sev apkārt. Esam apkopojuši 10 soļus, kas jums varētu palīdzēt savas pārliecības veidošanā, lai nākotnē sasniegtu vairāk.

  • 1. Novērtējiet savu pašreizējo un vēlamo “es”

Bieži vien cenšamies iekļauties un pielāgoties tam, kādus mūs vēlas redzēt sabiedrība un cilvēki mums apkārt. Ar šo maldīgo priekšstatu par sevi nav iespējams justies ērti un pārliecināti. Kad sākat dzīvot pēc savām vērtībām un interesēm, jūs iemiesojat savu labāko versiju, kā rezultātā kļūstat aizvien pārliecinātāks par katru savu soli. Veltiet laiku pārdomām, kas jūs esat un kāds vēlaties būt, kādas ir jūsu vērtības un ko vēlaties paveikt.

Šeit var palīdzēt savas personības stipro un vājo pušu analīze jeb SVID.

Uz lapas vai datorā izveidojiet rāmi ar četriem logiem. Augšējos divos logos sarakstiet jūsu stiprās un vājās puses, kas ir iekšējie faktori, ko spējat kontrolēt. Tikmēr zemākajos logos rūpīgi izvērtējiet savas iespējas un draudus, kas ir ārējie faktori, kurus paši ierobežojat vai nekontrolējat. Noteikti šajā procesā iesaistiet savus kolēģus, draugus un ģimeni. Pat ja ne visam, ko dzirdēsiet, piekritīsiet, šāda iesaiste palīdzēs veidot objektīvāku skatījumu, kā arī izprast, kā jūs uztver apkārtējie.

  • 2. Nosakiet savus talantus un lepojaties ar tiem

Ikvienam no mums ir kas tāds, kas padodas un kur esam izcili. Uz to ir būtiski koncentrēties. Atļaujiet sev lepoties ar panākumiem un lietām, kas padodas tieši jums. Pat ja tas iesākumā šķiet nesaistīti ar jūsu profesionālajām gaitām, ar laiku pamanīsiet, ka katrs no jūsu talantiem kaut daļēji atbalsta jūs ikdienā ticēt saviem spēkiem un audzēt pašapziņu. Uz lapas varat sarakstīt visas jūsu prasmes, ko saredzat kā nozīmīgas un veiksmīgas. Ja pēc saraksta sastādīšanas sākat apšaubīt uzrakstīto, katrai no prasmēm izdomājiet kādu piemēru no līdzšinējās savas darbības, kur talantu vai prasmi esat pielietojis. Konkrēti piemēri kalpos kā pierādījums, ka sastādītais saraksts nav tikai jūsu iedomas, un uzrakstīto vairs nebūs iespējams apšaubīt.

  • 3. Uzskaitiet savus sasniegumus

Papildus saviem talantiem un labajām īpašībām, pārdomājiet un pierakstiet visu, ko līdz šim esat paveicis. Bieži vien mēs aizmirstam mazās lietas, ko paveicam katru dienu.

Atvēliet sev mirkli atzinības un uzskaitiet visu, ko esat sasniedzis.

Ierakstiet to savā tālrunī, dienasgrāmatā vai izveidojiet sarakstu pie sienas, lai katru dienu sev atgādinātu, cik daudz jūs spējat. Attīstot šo lepnuma sajūtu par sevi un to, ko varat sasniegt, palielināsies jūsu pašapziņa un būsiet labāk sagatavots īstenot savus mērķus. Šie apgalvojumi ir īpaši spēcīgi, ja jums ir tendence iedragāt savu pārliecību ar negatīvām runām par sevi.

  • 4. Pievērsiet uzmanību tam, ko vēlētos sevī mainīt

Iespējams ir daudz, kas tāds, ko sevī uzskatāt par trūkumiem, taču varat novērst ar nelielu piepūli vai dažkārt arī ar smagu darbu. Neesiet pārāk bargs pret sevi. Nemēģiniet mainīt pilnīgi visu. Sāciet ar vienu vai diviem sevis aspektiem, kurus vēlaties mainīt. Dienasgrāmata, kurā jūs uzskaitāt konkrētus soļus, kā varat uzlabot savu pašreizējo “es”, var palīdzēt ilgākā laika posmā jums izvērtēt, cik labi plāns darbojas. Tas, savukārt, vairos lepnumu par jau paveiktajiem soļiem.

  • 5. Uzstādiet sev sasniedzamus mērķus

Uzstādiet sev reālus mērķus, kurus zināt, ka spējat sasniegt. Tas dažkārt var prasīt iziešanu ārpus savas komforta zonas, taču mirklī, kad redzat, ka kaut ko spējat, jūsu pašapziņa turpinās augt. Bieži vien cilvēki izvirza nereālus vai nesasniedzamus mērķus, kā rezultātā izaicinājums un darbs pie to sasniegšanas pat netiek uzsākts vai tiek pārtraukts jau pie pirmajiem soļiem. Tas ir īsts pašpārliecinātības slāpētājs.

Izmantojiet savu personīgo SVID analīzi, lai uzstādītu mērķus, kas atbilst jūsu stiprajām pusēm, samazinātu vājās puses un izmantotu jūsu iespējas.

Kad esat noteicis galvenos mērķus, ko vēlaties sasniegt, saprotiet pirmos soļus, kas jums jāveic. Pārliecinieties, ka tie ir mazi soļi, kas aizņem ne vairāk kā stundu. Tas liks turpināt soli pa solim līdz redzēsiet pirmos rezultātus un, gala rezultātā, sasniegsiet arī lielākus mērķus.

  • 6. Veidojiet jaunus ieradumus pārliecības vairošanai

Lai attīstītu un uzlabotu savu pārliecību, tiecieties attīstīt labos ieradumus un lauziet sliktos. Dzenoties pēc saviem sapņiem, jūs vēlaties justies vislabāk, jo tas dos jums enerģiju turpināt smagi strādāt savu mērķu sasniegšanai. Lai to izdarītu, jums ir jāpiešķir prioritāte savai fiziskajai un garīgajai labklājībai un jādara lietas, kas liek jums justies laimīgam un veselam. Regulāras fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs var ievērojami uzlabot jūsu fizisko un garīgo veselību. Tāpat arī kvalitatīvs miegs ir saistīts ar paaugstinātu optimismu un pašcieņu. Sāciet ar mazumiņu - vai tā būtu rīta pastaiga pirms darba, vizīte pie masiera vai laicīgāka došanās pie miera - ik viens solis rūpēs par sevi būs pakāpiens tuvāk pašpārliecībai un mieram sevī.

  • 7. Izkāpiet no savas komforta zonas

Lai gan izkāpšana no savas komforta zonas var šķist biedējoša, šādai rīcībai ir vairākas priekšrocības. Cilvēki, kuriem trūkst pašapziņas, uztraucas, ka viņiem nekad neizdosies gūt panākumus neparedzamās situācijās. Ir pienācis laiks pārtraukt šaubīties par sevi un izmēģināt ko pilnīgi jaunu, nezināmu un atšķirīgu. Neradiet sev nedrošus vai mokošus apstākļus, taču izmēģiniet ko tādu, par ko iepriekš neesat bijis pārliecināts. Veidojot ieradumu pieņemt nezināmo, ar laiku jutīsieties aizvien ērtāk neparedzētos apstākļos, ko nevarat kontrolēt. Neatkarīgi no tā, vai to paveiksiet veiksmīgi, vai nē, jūs būsiet lepns par savu mēģinājumu, kas dos pārliecību citās dzīves situācijās.

  • 8. Meklējiet pozitīvu atbalstu no apkārtējiem

Veltiet laiku, lai novērtētu, kuri cilvēki liek jums justies labi un pārliecinātam. Izvirziet mērķi vairāk laika pavadīt ar tiem, kuri jūs atbalsta un uzmundrina.

Cik vien iespējams, ierobežojiet komunikāciju ar cilvēkiem, kuri biežāk izsaka negatīvas piezīmes vai katrā jūsu darbībā vai situācijā meklē kļūdas un problēmas.

Negatīvi cilvēki, situācijas un ieradumi — ļaujiet tiem visiem aiziet un koncentrējieties uz jūsu labsajūtu. Ja ar apkārtējo atbalstu pašreizējā situācijā nav pietiekami, neatsverams atbalsts gan profesionālu, gan personisku mērķu sasniegšanā var būt sertificēts un pieredzējis koučs. Ar dažādām koučinga metodēm iespējams ne tikai skaidri izprast nepieciešamos soļus savu mērķu sasniegšanā, bet arī nostiprināt pārliecību par savām stiprajām pusēm un iespējām.

  • 9. Mācieties no savām kļūdām

Neļaujiet vienai nepareizai rīcībai likt jums domāt, ka nespējat sasniegt savus mērķus. Varbūt jūs nesasniedzāt noteiktos peļņas plāna rādītājus vai neieguvāt nozīmīgu projektu, taču tas nenozīmē, ka arī turpmāk nespēsiet īstenot sev un citiem apsolīto un nepabeigsiet iesākto. Ja esat pieļāvis kļūdu, labākais, ko varat darīt, ir to atzīt, atvainoties un izstrādāt konkrētu plānu, lai turpmāk no tās izvairītos vai, ja iespējams, labot jau esošo. Lai gan esošajā situācijā tas prasīs papildus resursus, nākotnē tas palīdzēs izvairīties konkrēto kļūdu pieļaut atkārtoti, turklāt sev pierādīsiet, ka spējat mainīties un paveikt vairāk, labāk, efektīvāk.

  • 10. Atvadieties no perfekcionisma

Lai gan izvērtēt pieļautās kļūdas ir svarīgi, strādājot pie saviem mērķiem un pilnveidojot sevi, atcerieties, ka neviens nav ideāls un visi pieļauj kļūdas. Ir neracionāli uzskatīt, ka jums visu laiku jābūt perfektam. Ja tā jūtaties, jūs turat sevi neiespējami augstos standartos un neizbēgami sevī vilsieties. Tā vietā, lai vienmēr tiektos pēc pilnības, laiku pa laikam izrādiet sev nelielu līdzjūtību. Atgādiniet sev, ka esat cilvēks un darāt labāko, ko varat konkrētajos apstākļos. Iemācieties lepoties ar labi padarītu darbu, nevis vēlēties, lai viss būtu ideāli. Jo mazāk ikdienā tieksieties uz perfekcionismu, jo vairāk ļausieties izaugsmei un pārliecinātākai sevis versijai.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?