1. nov, 2017

Swedbank jaunums: Atvērtā sadarbības platforma jeb Open Banking

"Swedbank" 6. novembrī vienlaikus visā Baltijā un arī Zviedrijā atvērusi jaunu platformu – "Swedbank" Open Banking, aicinot finanšu tehnoloģiju (fintech) uzņēmumus un citas ieinteresētās puses kopīgi radīt jaunus risinājumus klientu ērtībai un biznesa efektivitātei. "Swedbank"Atvērtā sadarbības platforma jeb Open Banking tiks pastāvīgi pilnveidota un papildināta ar jaunu funkcionalitāti, paverot arvien jaunas iespējas sadarbības partneriem.

Solis uz uz jaunās paaudzes banku pakalpojumu modeli

“Digitalizācija ienes pārmaiņas daudzās mūsu dzīves jomās. Mainās klientu paradumi – no pakalpojumu sniedzējiem tiek gaidīta vienkāršība, caurskatāmība un apkalpošanas ātrums. Šodien līdz ar Atvērtās sadarbības platformas atklāšanu iezīmējam jaunu posmu – sadarbībā ar dažādu pakalpojumu sniedzējiem spēsim piedāvāt ne tikai pašu radītus bankas produktus, bet vēl plašāku pakalpojumu loku, radot papildu vērtību mūsu klientiem. Aicinām visus interesentus, īpaši Latvijas finanšu tehnoloģiju un citus jaunuzņēmumus, kā arī lietotņu izstrādātājus, apmeklēt Swedbank Atvērto sadarbības platformu."

"Esam pārliecināti – kopīgiem spēkiem varēsim radīt inovatīvus piedāvājumus un labāko klientu servisa pieredzi strauji mainīgajā vidē,” saka Reinis Rubenis, "Swedbank" vadītājs Latvijā.

Aizvien pieaug arī datu aizsardzības un IT drošības loma, līdz ar to rodas nepieciešamība palielināt datu kontroli, caurskatāmību un regulējumu. Lai veiksmīgi konkurētu jaunajos apstākļos un nezaudētu aktualitāti, "Swedbank" virzās no tradicionālā (internetbankas pakalpojumi un standarta produkti) uz jaunās paaudzes banku pakalpojumu modeli, un Atvērtā sadarbības platforma ir būtisks solis ceļā uz to.

Kas ir Atvērtā sadarbības platforma

"Swedbank" Atvērtā sadarbības platforma ir uz API (Application Programming Interfaces) balstīta bankas ekosistēma, kurā produkti savienojas ar lietotāja saskarnēm. API jeb lietojumprogrammu interfeisi izmanto, lai koplietotu datus vai iniciētu darbības starp lietojumprogrammām gan organizāciju iekšienē, gan starp organizācijām.

Atvērtā sadarbības platforma ir domāta ikvienam – kā neatkarīgiem programmu/lietotņu izstrādātājiem, tā starptautiskiem uzņēmumiem. Šī ir lieliska platforma īpaši jaunuzņēmumiem, lai attīstītu jaunus un inovatīvus produktus un pakalpojumus digitālajā vidē. 

Trīs sadarbības līmeņi

"Swedbank" Atvērtā sadarbības platforma paredz trīs sadarbības līmeņus:

  • Standarta lietojumprogrammas saskarni (API) jebkuram atbilstoši licencētam uzņēmumam;
  • Partnera lietojumprogrammas saskarni kopīgai jaunu produktu radīšanai;
  • “Smilšukastes” vidi, kurā katram interesentam ir iespēja drošā testa vidē izmēģināt jaunus inovatīvus risinājumus, kas ar laiku varētu tikt piedāvāti bankas klientiem.

Funkcionalitāte pieaugs

Pašreizējā "Swedbank" Atvērtās sadarbības platformas versija ir tikai sākums daudz jaudīgākai un uz sadarbību orientētai platformas radīšanai.

Šobrīd tiek analizēti Zviedrijā izmantotie Open Banking risinājumi un sadarbība ar trešajām pusēm, izvērtējot atbilstību Baltijas klientu vajadzībām. Pēc analīzes rezultātiem tiks pieņemts lēmums par to, kuri pakalpojumi būs ieviešami arī Baltijā.

Pagaidām pieejamā platformas pamata funkcionalitāte jau tuvākajā nākotnē tiks papildināta ar plašākām iespējām, līdz kļūs par pilnībā darbojošos platformu, kurā banka, sadarbojoties ar "fintech" uzņēmumiem, spēs kopīgi radīt jaunus pakalpojumus un piedāvājumus klientiem.

Jāuzsver, ka sākotnēji platformā būs pieejamitikai testa dati, kas nav reāli, īsti klientu dati. Platforma ir ļoti droša, jo tās darbību regulē PSD2 regula. Paplašinot tās funkcionalitāti, tiks ieviesti vēl papildu drošības pasākumi.

Open Banking ieguvumi

Atvērtās sadarbības platformas jeb Open Banking popularitāte pašlaik pieaug visā Eiropā. Arī  "Swedbank" ir nolēmusi tajā aktīvi piedalīties, patlaban pilnveidojot gan savas tehniskās, gan organizatoriskās iespējas, lai pilnvērtīgi izmantotu sadarbību ar trešajām pusēm un sniegtu arvien kvalitatīvākus pakalpojumus saviem klientiem.

Jaunā platforma bankai sniegs plašākas biznesa iespējas un klientiem – lielākas ērtības, jaunus pakalpojumus un inovatīvus risinājumus strauji mainīgajā vidē, kādā pašlaik dzīvojam.

Bet pagaidām bankas piedāvātā platforma ar “smilškastes” funkcionalitāti ļauj uzņēmējiem un lietotņu izstrādātājiem testēt un izmēģināt jauno vidi.

Reģistrēties var visi

Reģistrēties platformā var pilnīgi visi izstrādātāji un uzņēmumi, kas vēlas izmēģināt “smilšukastes” iespējas. Pašreizējā Open Banking funkcionalitāte ir bezmaksas.

Pagaidām Atvērtā sadarbības platforma  "Swedbank" klientus tiešā veidā neietekmēs. Klienti turpinās izmantot  "Swedbank" saskarni (interfeisu) un saņemt labākos tirgū pieejamos trešo pušu produktus un piedāvājumus.

Plašāku informāciju par Atvērto sadarbības platformu var saņemt, rakstot (angļu valodā) uz

  

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?