14. nov, 2016

Tehnoloģijas maina uzņēmējdarbības vidi

Modernās tehnoloģijas ir neatgriezeniski pārvērtušas gandrīz visu uzņēmumu attīstību. Skaidrs, ka tas ir tikai sākums. Dažādu novatorisku ierīču ietekme uz mūsu ikdienu kļūs tikai lielāka. Tāpēc Tev jau tagad ir jāpaveic mājasdarbs no uzņēmēja viedokļa - ne vien jāseko šīm tehnoloģijām, bet arī jācenšas būt kaut nelielu soli tām priekšā. Būtībā moderno tehnoloģiju vidē uzņēmējam, tāpat kā ikvienam citam, ir tikai divas iespējas: pielāgoties un būt ar tām draugos vai kļūt par tādu kā izstumto un palikt aiz borta. Angliski tas ir pateikts daudz īsāk un precīzāk - take it or leave it.

Piesardzīgi, taču arvien drošāk
Vairāk nekā puse uzņēmēju jeb 51 % domā, ka tehnoloģijas ir pārāk sarežģītas, bet to ieviešana - grūta un laikietilpīga, liecina TNS veiktā pētījuma rezultāti. Taču 64 % šo uzņēmēju uzskata, ka tehnoloģiju izmantošana palīdzētu ietaupīt laiku. 25 % domā, ka tehnoloģijas spēj samazināt uzņēmuma pēkšņas dīkstāves riskus. Tas savukārt ļauj secināt, ka uzņēmēju izpratne mainās un arvien vairāk vadītāju nopietni apsver tehnoloģiju ieviešanu savā uzņēmumā. Tev, protams, jābūt arī uzmanīgam un, pirms spert soli nepazīstamā pasaulē, rūpīgi jāizvērtē, vai tas atmaksāsies un ir vajadzīgs. Iespējams, to pašu vari sasniegt ar daudz mazākiem resursiem. Taču solis tehnoloģiju virzienā tik un tā ir jāsper, tikai pirms tam jāsaprot, pa kuru ceļu un cik liels.

Pats savas laimes kalējs
Vairums mazo uzņēmēju labprāt nākotnē vēlētos kļūt par vidējiem, bet vidējie par lieliem. Savukārt, ja šādu ambīciju nav, tad pašsaprotama ir vēlme būt stipram tajā vietā, kur Tu jau esi. Vienlaikus mazam uzņēmējam tehnoloģiju izmantošana var būt pat svarīgāka nekā lielam. Lielajam bieži vien ir neierobežoti resursi sevis reklamēšanai tradicionālos veidos, kādu nav mazajam. Viens no moderno tehnoloģiju devumiem, kas būtiski mainījis uzņēmējdarbības vidi, ir sociālie tīkli. Tie sniedz iespēju katram uzņēmējam gan reklamēt pašam sevi, gan nodarboties ar sabiedriskajām attiecībām. Tas nozīmē, ka mazie un vidējie uzņēmēji bieži vien var iztikt bez starpposma jeb reklāmas un tirgvedības aģentūrām. Katrs pats var domāt par klientu piesaisti, izmantojot Facebook, Twitter un Instagram kontus. Pieredze rāda - bieži uzņēmēju pašu īstenotās digitālās tirgvedības kampaņas ir gan efektīvas, gan inovatīvas. Tāpat ievērojamas pārmaiņas ir ieviesusi strauji augošā iepirkšanās internetā. Daudzi uzņēmēji savu produkciju tagad var piedāvāt arī tiešsaistē, turklāt daži ir pilnīgi pārgājuši uz tirdzniecību digitālajā vidē. Līdz ar to būtiski paplašinās potenciālo klientu loks, rodas iespēja iziet arī starptautiskajā tirgū un samazinās izmaksas.

Izdevīgas investīcijas
Modernās tehnoloģijas ļauj uzņēmējiem daudz elastīgāk plānot savu laiku. Par piemēru var minēt gan jaunākās grāmatvedības programmas, gan karšu termināļus, kas sniedz daudz ieguvumu - ļauj ietaupīt inkasācijas izdevumus, kā arī minimizēt skaidras naudas apriti, samazinot zādzību un cilvēka kļūdu iespējas. Nemaz nerunājot par to, ka dažkārt klientiem nav līdzi skaidras naudas un viņi var norēķināties vienīgi ar karti. Daudzi tehnoloģiskie risinājumi bieži vien izmaksā mazāk nekā sākotnēji varētu likties, jo sevišķi, ja uzņēmums ievieš standarta risinājumu un netiek iegādāts vai izmantots kaut kas ekskluzīvs. Jāņem vērā, ka pat viena risinājuma ieviešana var drīz atmaksāties. Tāpēc modernās tehnoloģijas Tev ir jāuztver nevis kā izmaksas, bet gan kā investīcijas.

Drošība un zināšanas no attāluma
Liela daļa uzņēmēju joprojām svarīgus dokumentus glabā atvilktnēs vai citās viegli pieejamās vietās. Tas, protams, rada lielus riskus. Tie var pazust vai nonākt nepareizās rokās. Taču mūsdienās visus datus iespējams glabāt digitālā formā, kas ir daudz drošāk un nemaz neizmaksā dārgi. Tāpat, lai papildinātu zināšanas, Tev vairs nav jābrauc uz dārgiem semināriem ārzemēs. Mācīties iespējams, arī neizejot no biroja - pašlaik ir pieejams ļoti plašs dažādu video semināru, konferenču un lekciju klāsts, lai katrs izvēlētos sev piemērotāko, pieteiktos, vajadzīgajā laikā ieslēgtu datoru un sāktu mācīties. Tas pats attiecas arī uz darbinieku apmācību, kas uzņēmumam ļauj ietaupīt ievērojamus naudas resursus. Iespēju ir daudz. Tev tikai jābūt gatavam paņemt to, kas ir vispiemērotākais tieši Tev. Un tad jau būs daudz vieglāk arī ar katras nākamās tehnoloģijas ieviešanu savā uzņēmumā.

Apkalpo klientus mūsdienīgi! Karšu mini terminālis – drosmei augst!




Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?