10 soļi pretim drošiem darījumiem internetā

Kā zināms, uzņēmumi iesaistās e-komercijā ne tikai kā savu produktu pārdevēji, bet arī internetā iepērkot resursus to ražošanai – tātad arī tiem ir svarīgi internetā rīkoties kā viedpircējiem. Kas jāņem vērā, slēdzot darījumus tiešsaistē, un kādiem drošības aspektiem jāpievērš īpaša uzmanība? 

E-komercijas uzvaras gājiens un riski

Darījumi tiešsaistē pircēju/pārdevēju attiecībās ieņem arvien lielāku lomu, jo tā sniedz virkni kā vieniem, tā otriem nozīmīgu priekšrocību. To vidū galvenās ir iespēja būtiski ietaupīt visvērtīgāko resursu – laiku –, kā arī viegli paplašināt darījumu ģeogrāfisko aploci. “Uzņēmējdarbība tiešsaistē – tā ir jaunā paradigma,” uzsver Pēters Olbings, Mastercard Biznesa attīstības vadītājs Ziemeļvalstīs un Baltijā.

Swedbank Karšu atbalsta daļas vadītāja Liene Gasiņa norāda, ka, kopš 1995. gada, kad tiešsaistē tika pārdota pirmā prece – grāmata vietnē “Amazon” –, e-komercija gājusi uz priekšu milzu soļiem. Tolaik bija grūti iedomāties, ka drīz tiešsaistē būs iespējams iegādāties jebko, no lūpukrāsas līdz automašīnai, ieskaitot arī ražošanas izejvielas, materiālus un tehniku. Šodien tā ir realitāte.

Taču vienlaikus šo situāciju aktīvi un rafinēti cenšas izmantot arī krāpnieki, tāpēc eksperti uzsver finanšu un digitālās pratības nozīmi tiešsaistes darījumos. Ir svarīgi, lai Latvijā būtu arvien vairāk viedpircēju, kas labi orientējas e-komercijas piedāvājumos, drošos maksājumu līdzekļos, kā arī spēj laikus identificēt krāpšanas mēģinājumus un zina, kā rīkoties, ja ar tādiem gadījies sastapties.

Kā liecina Mastercard un Finanšu nozares asociācijas maijā veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums, aptaujātie savas zināšanas par drošu iepirkšanos internetā visbiežāk vērtē kā viduvējas (37%) un kā drīzāk labas (37%). Lai arī pārliecinoši lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa (86%) pēdējā gada laikā, mēģinot iegādāties preci internetā, nav saskārušies ar krāpšanu, šādi gadījumi tomēr tiek fiksēti, un 40% no tiem, kuri ir saskārušies ar šādiem mēģinājumiem, nav spējuši tos atpazīt.

Pirms pērciet – pārbaudiet!

Liene Gasiņa norāda, ka krāpšanas gadījumi, kas notiek, iepērkoties tiešsaistē, īpaši nepazīstamās ārvalstu e-tirdzniecības vietnēs, pārsvarā ir saistāmi ar maksājumu karšu datu zagšanu un nopludināšanu. Tālab eksperte iesaka uzmanīties no nezināmu internetveikalu izmantošanas, it īpaši, ja tie vilina ar neticami izdevīgiem piedāvājumiem, jo parasti lielās atlaides domātas tikai tam, lai pircējs veiktu pirkumu un krāpnieku rokās nonāktu maksājumu karšu dati.

Pirms veicat pirkumu Latvijā reģistrētās interneta tirdzniecības vietnēs, vienmēr ieteicams ielūkoties Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) mājaslapā publicētajā komersantu “Melnajā sarakstā”, kurā apkopota informācija par negodīgiem komersantiem, kā arī iepazīties ar PTAC uzturēto “Aizdomīgo interneta vietņu sarakstu”.

Savukārt par ārvalstu tirdzniecības vietņu uzticamību varat pārliecināties, piemēram, izmantojot bezmaksas pārbaudes rīku scamadviser.com, kas sniegs informāciju gan par vietnes pastāvēšanas ilgumu, kas ir viens no iespējamās krāpšanas indikatoriem, gan norādīs uz citiem brīdinošiem faktoriem.

10 soļi pretī drošam pirkumam

Par sava uzņēmuma kontu drošību, iepērkoties digitālajā vidē, varat parūpēties, sperot virkni racionālu soļu.

  1. Pārliecinies, vai uzņēmuma ierīcēm (toskait mobilajām) ir uzliktas drošas paroles, atjaunotas programmatūras un operētājsistēmas versijas, kā arī ieslēgts ugunsmūris un antivīruss.
  2. Uzsākot iepirkšanos, vienmēr vispirms pārliecinieties, vai savienojums ir drošs – vietnes adreses sākas ar https jeb t. s. protokolu drošai saziņai (uz to norāda burts s, kas apzīmē “security”) un vietnes nosaukums uzrakstīts korekti, bez kļūdām. Taču paturiet prātā, ka piesardzība jāievēro arī tad, ja interneta vietne pirmajā brīdī izskatās uzticama.
  3. Iepērcieties interneta veikalos, kas izmanto drošo 3-D autentifikāciju (to apliecina tirdzniecības vietnē izvietoti logotipi “Mastercard Identity Check” un “Verified by VISA”) un piedāvā norēķinus ar kartēm un BankLink.
  4. Šāds tirgotājs augstu vērtē maksājumu drošību un, visticamāk, būs parūpējies arī par citiem savu IT sistēmu drošības aspektiem. Turklāt uz pirkumiem ar maksājumu karti attiecas garantija, kas klientam sniedz iespēju vērsties bankā neautorizētu un krāpniecisku maksājumu gadījumā.
  5. Pirms pasūtījuma veikšanas ievāciet ziņas par konkrēto pārdevēju un tā reputāciju. Noteikti ir vērts iepazīties ar citu pircēju atsauksmēm.
  6. Novērtējiet pārdevēja mājaslapu. Vai tā liecina par uzticamu komersantu? Vai vietnē bez logo ir norādīta arī tirgotāja adrese, uzņēmuma rekvizīti un kontaktinformācija saziņai problēmu gadījumos? Vai tekstos nav manāmas kļūdas? Vai norādītā adrese ir reāla un telefona numurs darbojas? Vai attiecīgā sadaļā ir precīzi definēti distances līguma noteikumi, saskaņā ar kuriem notiks pirkšanas/pārdošanas darījums, un katras darījuma puses tiesības un pienākumi?
  7. Iepērkoties nekad nesniedziet informāciju, kas nav saistīta ar konkrēto pirkumu vai maksājumu. Nekādā gadījumā nepiekrītiet darījuma priekšapmaksai vai pirmajai iemaksai. Slēdzot darījumus internetā, tā nav ierasta prakse, bet signalizē par potenciālu krāpšanu.
  8. Maksājumiem nelietojiet publisku Wi-Fi tīkla pieslēgumu, jo daudzi piedāvātie bezvadu interneta pieslēgumi ir nešifrēti. Tas jūs padara neaizsargātus pret ļaunprātīgiem lietotājiem konkrētajā vietā un tās apkārtnē, kur bezvadu tīkls ir sasniedzams. Lietojiet tikai virtuālā privātā tīkla (VPN) risinājumus, kas šifrē datus to sūtīšanas brīdī arī tad, ja tiek izmantots nepazīstams tīkls.
  9. Lietojiet tikai drošus maksājuma līdzekļus – bankas karti vai savienojumu ar internetbanku (BankLink). Vienmēr ieteicams arī sazināties ar banku un noskaidrot, kādi ir tās piedāvātie pakalpojumi un ieteikumi drošākiem pirkumiem e-vidē.
  10. Papildu drošībai pirkumiem internetā varat iegādāties atsevišķu maksājumu karti un uz to ikreiz pārskaitīt tikai konkrētā pirkuma summu. Tādējādi, ja tomēr kļūsit par krāpnieku upuri, naudas saņēmējs neiegūs pieeju visiem jūsu finanšu līdzekļiem. Ieslēdziet bankas ātros paziņojumus par konta izmaiņām savā mobilajā lietotnē – tā jūs laikus pamanīsit, ja kāds būs ļaunprātīgi ieguvis jūsu datus.
  • Latvijas uzņēmēji ir aicināti novērtēt e-komercijas priekšrocības, atbalstot informatīvo kampaņu un pievienojoties kustībai #viedpircējs. Vairāk informācijas – www.viedpircejs.lv.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?