13. mai, 2021

Kā nocopēt sauli

Makšķerēšanas entuziastiem noteikti nebūs svešs uzņēmums SIA “BARAKUDA M”, kas savos veikalos “Copes Nams” nu jau vairāk nekā 16 gadus tirgo kvalitatīvus makšķerēšanas piederumus.

Tā īpašnieks Māris Nuķis vienmēr bijis zaļi domājošs un dabai draudzīgā gultnē virzījis arī uzņēmuma darbību. To apliecina arī lēmums Siguldas Copes Nama ēku aprīkot ar saules paneļiem, kas ļaus jūtami ietaupīt.

No hobija par biznesu

Māris pats ir pieredzējis makšķernieks ar jau vairāk nekā 35 gadu stāžu, vairākkārtējs Latvijas čempions karpu makšķerēšanā, daudzu starptautisku sacensību dalībnieks un uzvarētājs, tāpat arī ilggadējs makšķerēšanas sporta pasākumu atbalstītājs un mediju konsultants copes lietās.“Esmu uzaudzis Limbažu pusē pie dīķiem un visu bērnību jau no trīs gadu vecuma nodzīvojis ar makšķeri rokās. Kopš vien sevi atceros, katrā brīvā brīdī esmu sēdējis pie ūdeņiem,” viņš stāsta.

Un, kā tas nereti notiek, no gadiem piekoptā vaļasprieka izšķirīgā brīdī piedzima veiksmīgs bizness.

“Tā kā man ir tuva daba, savulaik mācījos par mežsargu, bet 90. gadu juku laikā aizgāju strādāt uz maizes ceptuvi, kur tolaik varēja labāk nopelnīt. Vienpadsmit gadus redzēju tikai maiņu darbu un maizes krāsnis… Tā strādājot, iedzīvojos veselības problēmās, nācās darbu atstāt, gadu ārstēties un domāt, ko iesākt tālāk. Tad nolēmu uzsākt pats savu uzņēmējdarbību nišā, ko patiešām pārzinu, piedāvājot citiem makšķerniekiem nepieciešamas lietas.”

Drīz pavērās iespēja atvērt nelielu veikaliņu Rīgā, un tā 2004. gada nogalē piedzima uzņēmums “BARAKUDA M”.

“Šis bizness balstās tikai uz hobiju un laika gaitā uzkrātām zināšanām – nespēju iedomāties, ka tādu varētu uzsākt cilvēks, kurš šo lietu nepārzina,” atzīst Māris. “Vadījos tikai pats pēc saviem priekšstatiem, kas būtu jātirgo. Sadarbībā ar lietuviešiem pievērsos arī vairumtirdzniecībai, braukāju pa Latviju, piedāvājot nedaudz citādāku preci nekā pārējie. Drīz uzņēmuma attīstībai paņēmu kredītu Swedbank un atvēru otru veikalu Siguldā.”

“Taču tad nāca 2008. gada krīze, kurā cietām ļoti smagi – palikām parādā  piegādātājiem,” turpina uzņēmējs. “Lai varētu iegūt bankas aizdevumu, vecāki, man uzticoties, bija atļāvuši ieķīlāt māju. Tas uzlika milzīgu atbildību, nevarēju nevienu pievilt. Uzņēmumu likvidēt negribēju – man nav pieņemama sajūta, ka kādam esmu palicis parādā. Vairumtirdzniecību pārtraucām, atstājām tikai abus mazos veikaliņus. Četri pieci gadi mums bija ļoti grūti, bet ar neatlaidīgu darbu izķepurojāmies no parādiem un varējām atsākt augt. Paņēmām jaunu bankas aizdevumu, lai varētu iegādāties lielākas veikala telpas Rīgā un atjaunot autoparku. Tagad speram nākamo soli – aprīkosim uzņēmumu ar saules paneļiem.”

Izdevīgs brīdis spert soli pretī zaļākai nākotnei

“Par saules paneļiem domājām jau kādus piecus gadus, jo mūsu uzņēmumu pamatā “baro” elektrība – apkure, apgaismojums. Mēneša patēriņš apkures sezonas laikā sasniedz 2500 kWh,” stāsta Māris Nuķis.

“Braukājot pa Eiropu, redzēju, ka tur saules enerģija tiek plaši izmantota. Vienā no braucieniem apmeklēju “Volkswagen” rūpnīcu Vācijā, Volfsburgā, kur bija uzstādīti saules paneļi. Jau bija sākuši parādīties arī pirmie elektromobiļi. Sapratu, ka tai jābūt arī mūsu nākotnei. Aprunājos ar speciālistiem, un izlēmu, ka jāsper šis solis.”

Uzņēmējs norāda, ka ir ļoti svarīgi izvēlēties drošu un stabilu uzņēmumu, kam uzticēt saules paneļu uzstādīšanu, jo tā ir ilgtermiņa investīcija, kam svarīgas garantijas. Tā kā “BARAKUDA M” ir “Enefit” klients, izvēle bija vienkārša, jo kompānija nodrošina pilnu pakalpojuma ciklu no tehniskā projekta izstrādes līdz paneļu uzstādīšanai. Projekts tika izstrādāts jau 2019. gadā, bet juridisku iemeslu dēļ ievilkās dokumentu kārtošana. Taču, kā atklāj Māris, aizkavēšanās izrādījusies pat izdevīga: “Pirms pusotra gada aprēķinātās izmaksas bija 24 000 eiro, bet pa šo laiku cenas ir jūtami kritušās, un šogad mums bija nepieciešams tikai 17 000 eiro liels aizņēmums. Esam trāpījuši ļoti izdevīgā brīdī, jo nu jau atkal materiālu un transportēšanas izdevumu sadārdzināšanās dēļ cenas sāk pieaugt. Aizņēmuma summa nav liela, un mēs to būtu varējuši segt arī paši, taču izlēmām labāk netērēt apgrozāmos līdzekļus.”

 

Ieguldījums ar perspektīvu

Māris atzīst, ka noformēt kredītu saules paneļu iegādei un uzstādīšanai bijis ļoti viegli: “Esam Swedbank klienti jau vairāk nekā 15 gadus. Esmu pastāvīgs cilvēks, nemēdzu lēkāt no viena zara uz citu, arī savu banku neparko nemainītu. Nekad neesmu kavējis nevienu maksājumu. Līdz ar to arī banka vienmēr ir ļoti pretimnākoša. Aizdevuma nokārtošana saules paneļiem man prasīja tikai kādas divas stundas laika.” Bija plānots, ka paneļi uz “Copes Nama” ēkas Siguldā tiks uzstādīti jau aprīlī, bet pandēmija ieviesa korekcijas – darbinieku slimības dēļ darbi nedaudz iekavējās, taču maijā tie tiks pabeigti un uzņēmums jau no jūnija varēs sākt lietot pats savu mazo saules elektrostaciju.

“Paneļiem ražotājs dod 12 gadu tehnisko garantiju, bet to mūža ilgums ir 25 gadi un vairāk. 7–8 gados vai pat ātrāk ieguldījums mums atmaksāsies, turklāt varēsim sākt ietaupīt jau no pirmās dienas. Ir vērts ieguldīt, lai ietu uz priekšu, attīstītos un dzīvotu zaļāk,” ir pārliecināts uzņēmējs.

Turklāt ar saules paneļu sistēmas 20 kW lielo jaudu pietiks abiem veikaliem, jo tagad ir iespēja vienā īpašumā saražoto elektroenerģiju nodot tīklā un ar neto norēķinu starpniecību patērēt citā tam pašam pašpatērētājam piederošā īpašumā. Bet tas vēl nav viss – kā atklāj Māris, pēc saules paneļu uzstādīšanas uzņēmuma nākamais zaļais solis būs autoparka nomaiņa uz elektromobiļiem un plānots, ka pašu saražotās enerģijas pietiks arī to uzlādei. Tādēļ pie mājas jau tagad tiks uzstādīta arī elektroauto uzlādes stacija.

No jauna atklāt Gauju

Copes Nams” plašā izvēlē piedāvā saviem klientiem visu ekipējumu, kas nepieciešams makšķerniekiem – sākot no āķiem un ēsmas līdz pat ūdenstransportam. Vajadzīgo sev atradīs dažādu makšķerēšanas veidu piekritēji, taču ir jomas, kurās uzņēmums specializējies īpaši. “Mūsu sevišķā līnija ir profesionāls aprīkojums fīdera un karpu makšķerēšanai, kurā ar savu piedāvāto produkciju esam vieni no līderiem ne vien Latvijā, bet visā Baltijā,” skaidro Māris Nuķis.

Jautāts par to, kā uzņēmuma darbību ietekmējusi Covid-19 krīze, Māris atbild:

“Varu teikt – maksājiet nodokļus, un viss būs kārtībā! Mēs to bijām darījuši, līdz ar to mēnešos, kad veikalus nācās slēgt, bez problēmām saņēmām valsts atbalstu. Kolīdz atkal varējām atsākt darbu, no valsts vairs neņēmām ne centa. Ziemas mēnešos, kad klātienes tirdzniecība bija aizliegta, virs ūdens noturēja tirdzniecība internetā, kur aktivitāte pieauga četras piecas reizes."

Uzņēmējs atzīst, ka pēdējā gada notikumi ietekmējuši preču iegādes no Eiropas: “Līdz šim preces pasūtījām galvenokārt no Lielbritānijas, bet breksits saistījās un joprojām saistās ar daudzām neskaidrībām un riskiem, tāpēc līdz 2020. gada beigām mums bija jāpagūst veikt pēdējās piegādes un izvest preces no Lielbritānijas. Pandēmijas dēļ nereti kavējas un reizēm pavisam tiek atceltas preču piegādes arī no citām Eiropas kompānijām, taču visu laiku sekojam līdzi notikumiem un meklējam alternatīvas.”

Bet mākonim ir arī zelta maliņa: pandēmija jūtami vairojusi “Copes Nama” klientu loku – ārvalstu ceļojumu iespējām sarūkot, daudzi ir atklājuši, ka makšķerēšana ir brīnišķīgs atpūtas veids, kas ļauj izrauties no četrām sienām svaigā gaisā, tepat, pie Latvijas ūdeņiem. “Agrāk arī mēs ik gadu rīkojām makšķerēšanas tūres uz ārvalstīm – uz Bjartras apkaimes ezeriem Kramforsā, Zviedrijā, Volgu Krievijā un Ebro Spānijā, bet tagad kovida dēļ nekur aizbraukt vairs nevaram. Taču daudzi mūsu klienti atzinuši, ka no jauna atklāj sev Latvijas upes. Es pats agrāk aprīli pavadīju, makšķerējot uz ledus Zviedrijā, bet tagad ar baudu izeju ar makšķeri tepat pie Gaujas. Cilvēkam vajag iet dabā! Man šķiet, nav nekā fantastiskāka par agrajām rīta stundām, kad viss apkārt mostas.”

Vienmēr jāiegulda attīstībā

Ko Māris no savas pieredzes varētu ieteikt tiem, kas arī apsver domu uzsākt savu uzņēmējdarbību? “Pirmkārt, vispirms nopietni izvērtēt savas vēlmes un spējas. Jo savu biznesu uzsāk daudzi, bet tajā noturas tikai neatlaidīgākie un motivētākie. Daudzi nenovērtē to, ka savā uzņēmumā būs jāstrādā nevis 8/5, bet gan 24/7 režīmā, un tas bieži izrādās par grūtu. Taču katram vajag savu sapni, un, ja cilvēkam tāds ir, noteikti vajag mēģināt to īstenot.”

Uzņēmējs arī norāda, ka šodienas pasaulē, kā to īpaši spilgti apliecinājuši pēdējie gadi, noteikti ir svarīga arī spēja elastīgi pielāgoties negaidītiem apstākļu pavērsieniem. “Dzīvojam situācijā, kurā nezinām, kad atkal kas mainīsies, – varbūt kādubrīd atkal viss pēkšņi būs jāaizver un jāmeklē veidi, kā izdzīvot. Un izdzīvo tie, kas ir gatavi ieguldīt daudz darba un būt radoši.”

Vēl, protams, katrā uzņēmumā pats svarīgākais ir labi un uzticami darbinieki un komandas gars. “Bez saviem darbiniekiem es nebūtu nekas,” saka Māris. “Man ir ļoti laba komanda, esam kā ģimene un darbojamies kopā jau no uzņēmuma pirmsākumiem. Pašlaik esam pieci, bet nu jau vairs netiekam galā ar visiem darbiem un meklējam papildspēkus.”

Un noteikti vienmēr jāiet uz priekšu un jādomā par attīstību. “Ja nopelni naudu, tad to neiztērē, arī neliec zeķē vai bankā, bet uzreiz ieguldi uzņēmuma tālākā izaugsmē. Jo neviena banka jums procentos nesamaksās tik daudz, cik varat iegūt, ieguldot savā attīstībā. Domāju, ka to apliecinās arī mūsu ieguldījums saules paneļos,” ir pārliecināts uzņēmējs.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?