11. apr, 2018

SIA “Rītausma”: “Dārzeņu audzēšanai Latvijā ir nākotne!”

Latvijas pircēji jau labi pazīst dārzeņu audzēšanas uzņēmuma “Rītausma” gardo produkciju. Uzņēmums, kuram šogad aprit jau 25 gadi, kopš pirmsākumiem ir bijis atvērts inovācijām un pašlaik ar Swedbank finansiālu atbalstu īsteno virkni jaunu modernizācijas projektu. Par to – tā īpašniece un vadītāja Lāsma Bekina.

Kopš pirmsākumiem inovatīvs uzņēmums

SIA “Rītausma” dibināta 1993. gadā, privatizējot līdz tam pastāvējušo agrofirmas “Daugava” siltumnīcu kombinātu. Uzņēmumu izveidoja un 22 gadus to vadīja Lāsmas māte Valda Bekina – profesionāla un visu cienīta agronome. “Mamma bija agronome ne tikai pēc diploma,” saka Lāsma. “Audzēt, attīstīt – tas viņai bija asinīs. Viņas skatījums bija plašāks par te tolaik ierasto, viņa tvēra jaunāko, kas notika citās valstīs – Nīderlandē, Krievijā, Somijā. Latvijā tolaik jau bija lieli siltumnīcu kompleksi ar pazīstamiem vārdiem, bet inovatīvā ziņā “Rītausma” tās apsteidza.” Valdas Bekinas vadībā uzņēmumā tika pārņemta labākā ārvalstu pieredze: “Rītausma” pirmā Latvijā sāka audzēt dārzeņus akmensvatē, 90. gadu beigās uzbūvēja pirmo augsto siltumnīcu, ieviesa virkni jaunu tehnoloģiju.

 Taču 2015. gada februārī nāca negaidīts trieciens – Valda Bekina pāragri šķīrās no dzīves. Bija jārod atbilde uz jautājumu: kas ar uzņēmumu notiks tālāk. Tad visiem par pārsteigumu turpināt mātes darbu uzņēmās viņas meita Lāsma, kuras plānos dārzkopība līdz tam nebūt neietilpa.

Lēciens nezināmajā

“Sākumā doma pārņemt uzņēmuma vadību likās nereāla – darba apjoms bija milzīgs, un man nebija nekādu zināšanu dārzkopības jomā,” Lāsma atceras. “Taču, kad sapratu, ka uzņēmums var tikt sadalīts un mammas vīzija – iznīcināta, manī radās milzu pretestība un spīts.”

Lāsmai tobrīd nebija nekādu zināšanu dārzeņu audzēšanā. Līdz tam viņa piecus gadus bija nostrādājusi par projektu vadītāju "Riga Fashion Week", divus pavadījusi ārzemēs. Taču pieredze projektu vadībā, labās komunikācijas prasmes un angļu valodas zināšanas kalpoja kā labs pamats atspērienam. Noticēt saviem spēkiem iedrošinājis arī mātes ilgadējais sadarbības partneris no Nīderlandes. Ar viņa atbalstu Lāsma 2015. gadā intensīvā kursā apguva teorētiskās un praktiskās pamatzināšanas dārzeņu audzēšanā mācību centrā Maķedonijā.

Sākums bijis ļoti grūts. “Uzņēmumā bija milzu pretestība: jauna meitene, bez izglītības, bez pieredzes – ko gan viņa saprot no uzņēmuma vadības un ražošanas! Ilggadējie darbinieki gribēja, lai viss paliktu tieši tā, kā bija mammas laikā, negribēja pieņemt jaunumus,” Lāsma atminas.

Nācās soli pa solim iekarot darbinieku uzticēšanos. Un to viņa šo triju gadu laikā ar milzu uzņēmību arī ir ieguvusi, saglabājot mātes iedibinātās vērtības – virzību uz inovatīvu ražošanu, godprātīgu attieksmi pret darbu un rūpes par darbiniekiem – un pievienojot tām savu redzējumu un radošo garu.

“Es sāku ar spēcīgas komandas izveidi, jo viens nav karotājs. Pašlaik uzņēmumā ir 11 vadošo speciālistu, vadības kodolu veido 6 cilvēki, uz kuriem varu paļauties. Šobrīd ir sajūta, ka uzņēmums ir uz īstā ceļa, viss attīstās.”

Viens no nišas līderiem

Patlaban uzņēmums “Rītausma” ir otrs lielākais zemstikla dārzeņu audzētājs Latvijā. Šosezon uzņēmumā ir nodarbināti 76 cilvēki un tiem, kas grib strādāt siltumnīcās, pat ir jāiztur konkurss, tāpat kā vadītājiem. Siltumnīcu kopējā platība ir 5,6 ha, no tiem 2,5 ha aizņem gurķi, 2,7 ha – tomāti un 0,4 ha – salāti. Tomātu un gurķu stādus ieved no Somijas un audzē kokosa šķiedras maisos – bioloģiskā materiālā, kas tiek iepirkts Šrilankā. Tomātu ziedu apputeksnēšanā talkā nāk no Beļģijas ievestas kamenes.

Kā “Rītausma” sevi pozicionē citu Latvijas dārzeņu audzētāju vidū? – “Kā cilvēkiem tuvu, atvērtu, ģimenisku uzņēmumu, kas ražo gardu produkciju,” saka Lāsma. “Mūsu moto ir “Svaigi katru dienu”. Pie mums var atbraukt un iegādāties svaigus un aromātiskus, tikko siltumnīcā plūktus gurķus vai tomātus – un par draudzīgāku cenu nekā lielveikalos."

"Mana prioritāte pašlaik ir sakārtot uzņēmumu tā, lai cilvēki varētu nākt uz darbu ar prieku, lai viņi justu rūpes par sevi un vēlētos tās dot arī uzņēmumam. Jo pēc augiem ļoti labi var redzēt, ka cilvēks ir rūpējies par tiem ar mīlestību.”

Kad pārņēmu “Rītausmas” vadību, viens no virzieniem, kurā ieguldīju daudz darba, bija uzņēmuma tēla veidošana, reklāma un mārketings. Radījām savu domēnu, atjaunojām mājaslapas dizainu un uzņēmuma logo, sākām intensīvāk ievietot informāciju sociālo tīklu profilos. Cilvēki mīl ar acīm – to es redzu arī pēc mūsu mājaslapas un sociālo tīklu profilu statistikas. Jo vairāk skaistu foto ievietojam – lūk, esam iestādījuši pirmos stādus, lūk, jau kamenes izlidojušas –, jo lielāku atsaucību jūtam. Cilvēki pamana mūsu ziņas un dalās ar tām – tas darbojas!

Swedbank finansējums attīstībai

Uzņēmumam jau vairāk nekā 10 gadus ir kredītlīnija Swedbank – tā veido atbalstu gada “tukšajos mēnešos” no novembra līdz februārim, kad uzņēmumam nav ienākumu, bet izdevumi strauji pieaug, jo gāze un elektrība tiek patērēta daudz lielākā apjomā. “Es ļoti novērtēju sadarbību ar “Swedbank”,” atzīst Lāsma. “Bankas attieksme visus šo gadus bijusi ļoti profesionāla, izprotoša un pretimnākoša. Ir ļoti patīkami, ka banka elastīgi ņem vērā klienta individuālo situāciju, vajadzības un iespējas, nepieciešamības gadījumā pieļaujot atkāpes un vienmēr atrodot abām pusēm izdevīgāko variantu.”

Patlaban “Swedbank” piešķīrusi uzņēmumam finansējumu 215 000 EUR apmērā vairāku nozīmīgu projektu īstenošanai. Jau pērn tika uzsāka ūdens recirkulācijas sistēmas izbūve, bet šogad plānots ierīkot ūdens attīrīšanas iekārtas un CO2 sistēmu, lai samazinātu siltuma zudumu un uzturētu optimālu klimatu siltumnīcās. Tas ļaus gan būtiski ietaupīt materiālos resursus, gan samazināt nodokli par izmantotajiem dabas resursiem un uzlabot ražības pieaugumu no 7% līdz 9%. Pavisam drīz tiks nodotas ekspluatācijā jaunas telpas tehniskajiem darbiniekiem; pēc tam plānota kompleksa noliktavas telpu pārbūve, virs tām izbūvējot arī jaunas telpas administrācijai.

Ir nākotne

“Dārzeņu audzēšanai Latvijā ir nākotne, ja tai pieiet radoši,” ir pārliecināta Lāsma. Un “Rītausmā” tas tiek darīts: uzņēmuma vadītāja seko jaunākajiem risinājumiem nozarē, apmeklējot starptautiskās izstādes un seminārus, vadošie speciālisti regulāri papildina zināšanas kursos. Kopīgi tiek meklētas arvien jaunas attīstības iespējas, un ideju uzņēmumam netrūkst.

“Pašlaik domājam, kā panākt, lai uzņēmums var darboties augu gadu bez pārtraukuma un, ražošanas sezonai beidzoties, darbiniekiem nebūtu jāiet pāris mēnešu atpūtā. Eksperimentējam ar dažādām tomātu šķirnēm. Domājam arī par dārzeņu pārstrādi, nākotnē – par jaunas siltumnīcas būvi un sava mācību centra ierīkošanu. “Rītausmai” noteikti būs labi jaunumi,” sola uzņēmēja.

Tiesa, netrūkst arī grūtību, ar kurām sakaras visi nozarē strādājošie. Lāsma atzīst, ka uzņēmums sāpīgi izjūt elektroenerģijas un gāzes sadārdzinājumu. Tā kā “Rītausma” ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas savās siltumnīcās gandrīz augu gadu ar papildapgaismojumu audzē salātus, un viens no 50 lielākajiem gāzes patērētājiem valstī, elektroenerģijas un gāzes sadārdzinājums uzņēmumam izmaksā aptuveni 190 000 eiro gadā.

Tomēr ir arī labas pārmaiņas – šogad ieviestā 0% likme reinvestētajai peļņai un 5% PVN likme Latvijā audzētajiem dārzeņiem līdzšinējās 21% likmes vietā ļauj cerēt, ka šogad no nopelnītā vairāk paliks pašu attīstībai un ka šis uzņēmumam būs labs atspēriena gads.

Nebaidīties un uzdrīkstēties!

Ko Lāsma pēc savas pieredzes ieteiktu citiem uzņēmējiem? “Nenobīties no papīru kalniem un birokrātijas, bet iepazīties ar attiecīgās nozares pamatregulām, jo, ja tu orientējies pamatlietās, ir pilnīgi cita komunikācija ar attiecīgajām institūcijām. Beigt žēloties par to, ka pie mums viss ir slikti! Jā, daudz kas varētu būt labāk, taču nevajag nolaist rokas. Krīzes brīžos domāt ar skaidru galvu, apslāpējot emocijas. Ja rodas kāda problēma, neatlikt tās risinājumu uz rītu, bet sākt to risināt tūliņ. Un nevajag uztvert kā nepārvaramu šķērsli to, ka trūkst izglītības konkrētajā jomā: ja tev ir sava vīzija, ko gribi sasniegt, tam nav izšķirošas nozīmes. Uz to mums ir jātiecas – nebaidīties, uzdrīkstēties un nenolaist rokas, ja gadās kļūdīties. Arī Edisons, pirms radīja savu spuldzīti, taču piedzīvoja neskaitāmas neveiksmes. Bet tagad mums ir gaisma!”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?