4. okt, 2022

Veselības jomā ar savu misiju: jaunuzņēmums Longenesis

Jaunuzņēmuma Longenesis vārds digitālās veselības jomā gan Latvijā, gan ārvalstīs ir nostiprinājies jau pāris gadus kopš tā dibināšanas brīža. Šis gads jaunuzņēmumam Longenesis ir bijis īpaši veiksmīgs, piesaistot dažādu investoru uzmanību un arī  piedaloties Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Latvijas nacionālajā finālā, kur plūca laurus, saņemot ceļazīmi sacensties par iekļūšanu globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā. Par to, ar ko nodarbojas jaunuzņēmums Longenesis un kādi ir nākotnes plāni, sarunā dalījās Sergejs Jakimovs, Longenesis līdzdibinātājs.

Tehnoloģiskais tilts starp slimnīcām un farmācijas uzņēmumiem

Longenesis komandas sastāvu veido gan Latvijas, gan starptautiski profesionāļi. Jaunuzņēmuma birojs turpina atrasties Rīgā. Longenesis galvenais darbības virziens ir vairākkārt paātrināt farmācijas industrijas klīnisko pētījumu gaitu, vienlaikus nodrošinot drošu un caurskatāmu pacientu datu apstrādi. Kā stāsta līdzdibinātājs S. Jakimovs, tas nozīmē, ka Longenesis kā platforma un digitālais starpnieks no dažādām slimnīcām iegūst anonimizētus datus un biomedicīnas organizācijām palīdz paātrināt klīnisko pētījumu gaitu.

“Stāsts par Longenesis sākās ar ideju, kā fiziska persona var izmantot vai monetizēt savus klīniskos datus. Pats pirmais Longenesis produkts bija platforma, kas ļāva cilvēkiem savus kā pacientu datus piedāvāt farmācijas kompānijām vai pētniecību sponsoriem, lai realizētu klīniskos pētījumus. Laikam ejot, mēs secinājām, ka lielāks efekts būtu sadarbībā ar klīniskajām institūcijām, tāpēc sākām skatīties B2B virzienā. Un tā arī radās ideja par to, kā varam palīdzēt klīniskajām institūcijām datus atrādīt farmācijas kompānijām un kā tālāk farmācijas kompānijas var tos izmantot, lai ātrāk atrastu dažādus pacientus ar dažādām diagnozēm. Pāri visam vēl mums bija izaicinājums atrast veidu, kā šos datus leģitīmi virzīt un kā veicināt pacientu uzticēšanos – tajā brīdī radās ideja par Longenesis ekosistēmu, kas tagad sastāv no diviem produktiem – Longenesis.Curator un Longenesis.Engage."

Longenesis.Engage ir digitāla pacientu iesaistīšanas platforma, kas nodrošina digitālās pieejas priekšrocības pacientu iesaistīšanai un pētījumu veikšanai. Platforma piedāvā veikt vairākus pētniecības projektus, pacientu kohortas gaidāmajiem pētījumiem, turpināt un atkārtoti iesaistīt dalībniekus, kā arī pārvaldīt viņu piekrišanu, vienlaikus ievērojot datu aizsardzības noteikumus un privātuma prasības.

Savukārt Longenesis.Curator nodrošina slimnīcām publicēt virkni anonimizētu pacientu datu kopas un pretī saņemt dažādu ieinteresēto trešo personu sadarbības pieprasījumus, piemēram, lai veiktu klīniskos pētījumus. 

Uzņēmējdarbībā jūtas kā zivs ūdenī 

Kā stāsta S. Jakimovs, savu karjeru jaunuzņēmumu vidū aizsācis jau salīdzinoši agrā vecumā.

“Kopš 19 gadu vecuma esmu dibinājis virkni jaunuzņēmumu, daļa no tiem ir nākuši no komercrealizācijas reaktora. Vienlaikus esmu intensīvi strādājis ar citiem starptautiska mēroga uzņēmumiem to agrīnajā stadijā, ar mērķi palīdzēt sakārtot intelektuālā īpašuma aizsardzības stratēģiju un piesaistīt investīcijas. Savā karjerā saskāros ar farmācijas jomu un tajā darbojos joprojām, iespējams – uz palikšanu.” 

S. Jakimovs atminas, ka Longenesis komandā nonācis nejauši.

“Pirms teju četriem gadiem mani uzaicināja piedalīties sarunās par Longenesis intelektuālo īpašumu un, strādājot plecu pie pleca ar tā brīža līdzdibinātājiem, arī es organiski kļuvu par vienu no viņiem.  Mums, līdzdibinātājiem, bija vienāds redzējums, ko nepieciešams uzlabot farmācijas nozarē un kā palīdzēt īstenot klīniskos pētījumus efektīvāk. Mēs katrs nācām ar savu redzējumu par farmācijas nozares optimizāciju. Starp komandas biedriem kā vienu no priekšrocībām redzu katra vērtīgo redzējumu par mūsu uzņēmumu un nozari kopumā.” 

Sadarbību ar Latvijas slimnīcām vērtē augstu

Longenesis ir izdevies nostiprināt sadarbību ar tādām Latvijas vadošajām slimnīcām kā Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un citām.

“Kopumā vērtējot Latvijas slimnīcas, jāsaka, ka slimnīcu vadības ir atsaucīgas un labprāt gan izmanto mūsu pakalpojumus, gan pašas iesaistās dažādos klīniskos pētījumos. Tas ir apsveicami, un mūsu komandai ir gandarījums būt daļai no šī procesa, jo virknei pacientu šie pētījumi var palīdzēt risināt veselības problēmas,” uzsver S. Jakimovs.

Dati, ko no slimnīcām vai institūcijām saņem Longenesis, ir anonimizēti metadati par pacientiem. Būtībā slimnīcas nodrošina Longenesis ar informāciju, kādas diagnozes tiek ārstētas slimnīcās vai kādas ārstēšanas metodes tiek izmantotas. Savukārt Longenesis komanda šos datus vizualizē un strukturizē pārskatāmā veidā, lai klīnisko pētījumu vai farmācijas firmām, pētījumu sponsoriem uzreiz būtu skaidrs par lokālās slimnīcas pacientiem, noteiktajām diagnozēm un to, kā viņus var iesaistīt pētījumu veikšanā.

Longenesis komanda

Ar misijas apziņu katru dienu

Longenesis komandas ideoloģija balstās uz palīdzības sniegšanu un risinājumu rašanas dažādās situācijās. Komanda fokusējas uz tādu risinājumu izstrādi, kuri veicina biomedicīnas digitalizāciju.

“Uzskatu, ka visi mūsu personīgie resursi ir jāvērš uz risinājumiem sabiedrības labā. Es neesmu zinātnieks, bet stāvu otrā pusē, kur esmu spējīgs zinātniekam piedāvāt kapitālu un tālāk jau zinātnieks pats spēj risināt problēmas lielākā mērogā. Tas ir viens no veidiem, kā es un mani komandas biedri savu darbību virzu uz priekšu ar mērķi palīdzēt zinātniekiem, pacientiem, mediķiem, cik vien ir iespējams,” pārdomās dalās S. Jakimovs.

Mērķis kāpt uz globālās skatuves

Šī gada augustā Latvijā norisinājās Pasaules Uzņēmējdarbības kausa (Entrepreneurship World Cup – EWC) nacionālais fināls, kurā piecu perspektīvu jaunuzņēmumu konkurencē laurus plūca Longenesis. Šobrīd jaunuzņēmums gatavojas nākamajam posmam – piedalīties EWC akseleratorā, kurā sacentīsties par iekļūšanu TOP100 labāko uzņēmumu vidū un nokļūšanu globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā, kas norisināsies nākamā gada pavasarī.

  • Par Pasaules Uzņēmējdarbības kausu

Swedbank kopš 2020. gada oktobra kļuvusi par Global Entrepreneurship Network pārstāvi Latvijā. Šī pārstāvība paver unikālas tiesības jau otro reizi organizēt EWC nacionālo finālu Latvijā, kas ir pasaules vadošā inovatīvās uzņēmējdarbības ekosistēma un notiek vairāk nekā 200 valstīs. Šogad tika aicināti pieteikties tie Latvijas uzņēmumi, kas ir reģistrēti un dibināti Latvijā, sākot no 2016. gada ar apgrozījumu līdz pieciem miljoniem eiro.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?